Τσιόρδας: Δεν αποκλείονται επιπτώσεις στον εγκέφαλο από τον ιό

Τσιόρδας: Δεν αποκλείονται επιπτώσεις στον εγκέφαλο από τον ιό

Ο Έλληνας καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε ενημέρωση για τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του ιού στον εγκέφαλο, τονίζοντας ότι αφορά ένα μικρό ποσοστό των σοβαρά ασθενών.
Ο κ. Τσιόδρας μετά την ενημέρωση για τα νέα κρούσματα και την εξέλιξη της διασποράς του ιού στην Ελλάδα , αναφέρθηκε σε νεότερα επιστημονικά ευρήματα για τη νόσο Covid-19.
Όπως δήλωσε νευρολόγοι από όλον τον κόσμο λένε ότι ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αυτά συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρονται στη βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια, ενώ αναφέρεται έως και 15% των σοβαρά ασθενών», όπως τόνισε, από Κινέζους ερευνητές.


«Είναι γνωστό σε εμάς τους κλινικούς γιατρούς πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει και εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας. Η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε και στη γρίπη», σημείωσε.
 Ο  Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα.

53 οι νεκροί
Στους 53 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα από τον νέο κορονοϊό, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 27 στην κοινότητα, ενώ, επιπλέον 23 κρούσματα εντοπίστηκαν στη δομή προσφύγων της Ριτσώνας.
Συνολικά 119 είναι τα κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Διασωληνωμένοι είναι 91 ασθενείς, η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 65 έτη. Οι 16 εξ αυτών είναι γυναίκες και το 75% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, και οι 39 εξ αυτών είναι άνδρες.
Ο ρυθμός της αύξησης θανάτων και κρουσμάτων παγκοσμίως φαίνεται πως επιβραδύνεται είπε ο ίδιος, ωστόσο τόνισε πως τα στοιχεία που δίδονται δεν είναι απλώς αριθμοί, «αλλά είναι ζωές».

Share this post