Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στο 8

Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στο 8

Τσαβούσογλου: «Το πλοίο γεωτρύπανό μας εισήλθε στο οικόπεδο 8, είναι μέρη που αδειοδότησαν οι Ελληνοκύπριοι, είμαστε έτοιμοι για συνεργασία»
Το τουρκικό γεωτρύπανο εισήλθε στο οικόπεδο 8 το οποίο έχει αδειοδοτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία, ανέφερε σήμερα Τρίτη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τουρκικό NTV (21.01.20, https://www.ntv.com.tr/turkiye/cavusoglu-haftersiyasi-cozumden-yana-degil,TBgtXFIKk0eukr7TKzSpZw), στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε και τα εξής:
«Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις μας σε δύο περιοχές. Η πρώτη είναι οικόπεδα εντός της υφαλοκρηπίδας. Αυτά συμπίπτουν με μέρη για τα οποία έδωσε άδειες ο ελληνοκυπριακός τομέας. Δεν τα συζητάμε αυτά. Κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στο γεγονός ότι έχει και ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιώματα εδώ. Με το παραχάιδεμα της ΕΕ, ο ελληνοκυπριακός τομέας συνέχισε τις μονομερείς γεωτρήσεις του. Το πλοίο γεωτρύπανό μας πήγε στο οικόπεδο 8, ολοκληρώνοντας τις γεωτρήσεις του νοτίως της Καρπασίας. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι».
Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν σημαντική η συνάντηση στο Βερολίνο από την άποψη της παρουσίας τόσων πολλών ηγετών καθώς και των δύο [αντιμαχόμενων] πλευρών. Υπενθυμίζοντας ότι ο στρατηγός Χάφταρ δεν υπέγραψε οποιοδήποτε κείμενο είτε στην Μόσχα είτε στο Βερολίνο, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η μέχρι σήμερα στάση του στρατηγού Χάφταρ «δείχνει ότι επιθυμεί στρατιωτική λύση» και πρόσθεσε ότι πρέπει να πειστεί «να έρθει στην γραμμή της πολιτικής λύσης».

 


Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα κοιτάει από μια «στενή οπτική γωνιά» τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος αντί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος. Δήθεν θα τον προσκαλέσει (τον Χάφταρ) και θα μας απαντήσει. Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ίντλιμπ της Συρίας, ο Τσαβούοσγλου είπε ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις από την πλευρά του καθεστώτος Άσσαντ και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν «εξήγησε την σοβαρότητα της κατάστασης» στον Πρόεδρο Πούτιν παραθέτοντας αριθμούς. «Πρέπει να αναγκαστεί να σταματήσει το καθεστώς. Στην συνάντηση ανέφερε ειλικρινά και ξεκάθαρα στον κ. Πούτιν ότι πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν οι επιθέσεις. Την ίδια έκκληση απευθύναμε και προς την διεθνή κοινότητα», σημείωσε υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επιθέσεις θα υπάρξουν εκατομμύρια πρόσφυγες. «Εμείς δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Ούτε η Δύση», κατέληξε.

Δόξα Ψυλλούρα
Προϊστάμενη
Τμήματος Τουρκικών Θεμάτων
Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ, Presss and Information Officer A
Turkish Press Section

 

Share this post