Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το κέντρο του Αφρίν είναι πλέον περικυκλωμένο.

Του Μηνά Βασιλειάδη*

Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ “βρίσκονται κοντά στο σημείο κατάρρευσης και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν τον Φεβρουάριο για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Ένα από τα θέματα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι και η παροχή όπλων από τις ΗΠΑ σε κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, εξήγησε ο ίδιος.
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον θα δημιουργηθεί νέος οδικός χάρτης για τις διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι θα εφαρμοστεί κοινή επιχείρηση ΗΠΑ – Τουρκίας στην Μουνμπίζ και ότι το μοντέλο αυτό θα επεκταθεί, αργότερα, σε όλες τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. «Εργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να ορίσουμε χρονοδιάγραμμα. Κατά τις επαφές μας όλα αυτά θα διασαφηνιστούν. Πρέπει να συνεννοηθούμε με τις ΗΠΑ», ανέφερε.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ θα γίνει πρώτα για το θέμα της Μουνμπίζ, «αλλά σκοπός μας είναι να συμπεριλάβει όλες τις περιοχές». Στη Συρία να υπάρχουν Κούρδοι, αλλά να μην υπάρχει YPG, πρόσθεσε. «Θα φύγει το YPG και θα υπάρξει παρουσία Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών. Θα επιβλέψουμε τη διαδικασία αποχώρησης του YPG και την ασφάλεια θα εξασφαλίσουν η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Θα παρακολουθούμε,  αν επιστράφηκαν τα όπλα και αν [το YPG] θα φύγει με τα όπλα του ή χωρίς αυτά», σημείωσε .
Ο κ. Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε, επίσης, ότι, εάν το YPG δεν εγκαταλείψει την περιοχή,  τότε η Τουρκία θα πραγματοποιήσει επιχείρηση τόσο στην Μουνμπίζ όσο και στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.
Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι στα ανατολικά του Ευφράτη, «μέχρι την Ντεΐρζορ και τις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς, θα δημιουργηθεί ασφαλής ζώνη. Μέχρι να βρεθεί η τελική πολιτική λύση, πρόσθεσε, «δεν θα ζητηθεί από το καθεστώς να συμβάλλει για την ασφάλεια της περιοχής. Όπως συμβαίνει με τις πιλοτικές περιοχές, η περιοχή αυτή θα παραδοθεί ασφαλής στην νέα διοίκηση που θα δημιουργηθεί μετά την οριστική πολιτική λύση».
Καταλήγοντας ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι έχει την πεποίθηση ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα τα βρουν. «30, 60, 90 μέρες, περάσαμε ή όχι στην άλλη πλευρά; Τότε θα φανεί. Αν λειτουργήσει το μοντέλο για την Μουνμπίζ θα έχει θετική επίδραση στις σχέσεις μας. Αν δεν λειτουργήσει τότε αυτές θα επηρεαστούν, πρόσθεσε,
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου ενδέχεται να αλλάξει την ημερομηνία επίσκεψής του στη Ουάσιγκτον, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19 Μαρτίου, λόγω της αντικατάστασης του κ. Τίλερσον.

Επιχείρηση Αφρίν

Συνολικά 42 Τούρκοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 202 έχουν τραυματιστεί, από την έναρξη της επιχείρησης του στρατού στο Αφρίν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κυβερνητικού εκπροσώπου,  Μπεκίρ Μπόζνταγ. Επίσης, επτά νεκροί και 125 τραυματίες είναι ο απολογισμός για τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από περιστατικά επιθέσεων σε τουρκικές μεθοριακές πόλεις. Να σημειωθεί ότι μετά τις δηλώσεις Μπόζνταγ το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη και τον τραυματισμό ακόμη ενός.
Επίσης, έγινε γνωστό  ότι σημειώθηκε έκρηξη έξω από την πόλη, σε σημείο όπου ευρίσκοντο δυνάμεις του στρατού και σύμμαχοι αντάρτες. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ‘Doğan’ υπάρχουν τραυματίες, οι οποίοι αμέσως μεταφέρθηκαν  στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο του Κιλίς.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το κέντρο του Αφρίν είναι πλέον περικυκλωμένο.
Ο κ. Μπόζνταγ δήλωσε ότι ο στρατός και οι συμμαχικές ομάδες ανταρτών (‘Ελεύθερος Συριακός Στρατός’) έχουν πάρει από το YPG και θέσει υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή 1.102 τετραγωνικών χλμ, ενώ το σύνολο της περιοχής, που  καλύπτουν οι επιχειρήσεις είναι έκτασης 1.920 τετραγωνικών χλμ.
Ο κ. Μπόζνταγ περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Πάνω από τη μισή περιοχή [σ.σ. του στόχου της επιχείρησης] βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας. Οι κατασκευές (σ.σ. οικείες, κτίρια υποδομών κλπ) που εκκαθαρίζονται από τρομοκράτες θέτονται υπό τον έλεγχό μας και σύντομα θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία. Θα εξαλειφθεί κάθε είδους απειλή για την ασφάλεια και η περιοχή θα γίνει κατοικήσιμη.
»Όλα τα σημεία ζωτικής σημασίας στην εγγύς περιφέρεια του Αφρίν έχουν τεθεί υπό τον έλεγχό μας. Έχουμε την πεποίθηση ότι σύντομα το κέντρο του Αφρίν θα εκκαθαριστεί από τους τρομοκράτες και η τοπική κοινωνία θα σωθεί από την βιαιότητα και την καταπίεση των τρομοκρατών».

*Ο Μηνάς Βασιλειάδης είναι διευθυντής της εφημερίδας “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” της Κωνσταντινούπολης

Share this post