Τουρκία : 73 άνθρωποι κατέληξαν, 3.135 νέα κρούσματα

Τουρκία : 73 άνθρωποι κατέληξαν, 3.135 νέα κρούσματα

*1.381  πολίτες νοσηλεύονται  στην εντατική

 

*Νέα μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας και στους κάτω των 20 ετών, ελεγχόμενος αριθμός πελατών σε καταστήματα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

Εβδομήντα τρεις ακόμη άνθρωποι κατέληξαν χθες (218 συνολικά έχασαν τη ζωή τους κατά τις ημέρες Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή), ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την ασθένεια Covid-19 στην Τουρκία σε 574 άτομα. Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη και ως προς τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην εντατική. Χθες εντοπίστηκαν 3.135 νέα κρούσματα, ενώ τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στην Τουρκία πλέον ανέρχονται σε 27.069. Στην εντατική νοσηλεύονται 1.381 άνθρωποι, 935 παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ από την έναρξη της επιδημίας στην Τουρκία έχουν ιαθεί συνολικά 1.042 άτομα. Αρκετά αυξήθηκε, ωστόσο, και ο αριθμός των διεξαχθέντων αναλύσεων. Μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν είκοσι χιλιάδες τεστ (18 χιλιάδες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο) ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν ελεγχθεί 181.445 άνθρωποι για τους οποίους υπήρχε υποψία ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά επανέλαβε την καθημερινή του έκκληση στους πολίτες να μην δώσουν την ευκαιρία στον ιό να εξαπλωθεί. «Ο ιός αντλεί τη δύναμή του από το μέγεθος της διάδοσης. Ας μην του δώσουμε αυτή την ευκαιρία. Ας παραμείνουμε στο σπίτι. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους νέους που με τη νέα συμπεριφορά τους δίνουν σε όλους μας το παράδειγμα», έγραψε ο Υπουργός στο twitter.

 

 

 

Ο πρόεδρος Ερντογάν  ανακοίνωσε  νέα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα  γνωστοποίησε ότι πλέον:

-Θα φορούν υποχρεωτικά οι πολίτες μάσκα, όταν βρίσκονται σε μέρη όπου μπορεί να υπάρχει συνωστισμός (όπως αγορές, καταστήματα, κλπ).

-Τρία βήματα υποχρεωτική απόσταση μεταξύ των πελατών.

-Απαγορεύεται να κυκλοφορούν όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1 Ιανουαρίου 2000 (δηλ. όσοι νομικά είναι κάτω των 20 ετών).

-Τα καταστήματα υποχρεούνται να δέχονται συγκεκριμένο αριθμό πελατών τη φορά αναλόγως με τα τετραγωνικά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, μόνο εφόσον βγει ένας πελάτης από τον χώρο του καταστήματος θα μπορεί να εισέλθει νέος πελάτης.

-Απαγόρευση εισόδων – εξόδων και για τον νομό Ζόνγκουλντακ (πλην της μεταφοράς αγαθών). Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης θα υπάρχουν κυρώσεις, προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δωρεάν μάσκες από το κράτος

Μάσκες προστασίας από μικρόβια αναλαμβάνει να μοιράσει το κράτος στους πολίτες, χωρίς έξοδα, με αποστολή στο σπίτι τους. Οι μάσκες θα διανεμηθούν από την Ταχυδρομική Υπηρεσία Τουρκίας (ΡΤΤ). Υπενθυμίζεται ότι πλέον είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκα όλοι οι πολίτες που εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπου ενδέχεται να επικρατεί συνωστισμός, όπως σούπερ μάρκετ και αγορές.

Οι πολίτες μπορούν να καταχωρήσουν το αίτημά τους μέσω της ιστοσελίδας maske.epttavm.com όπου θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και η ταχυδρομική υπηρεσία θα αναλάβει την αποστολή στον χώρο του κάθε δικαιούχου. Ο κάθε πολίτης μπορεί να ζητήσει το πολύ μέχρι πέντε μάσκες ανά εβδομάδα. Σημειώνεται ότι μάσκες δικαιούνται μόνο όσοι έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/2000 και δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Εξάλλου, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης, οι άνω των 65 και κάτω των 20 ετών απαγορεύεται να κυκλοφορούν.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σταμπούλ ( Κωνσταντινούπολης) , Εκρέμ Ιμάμογλου, περιορίζονται οι ώρες λειτουργίας του μετρό. Σύμφωνα με την απόφαση, από σήμερα,6 Απριλίου 2020, η λειτουργία του θα σταματά στις 21:00. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η λειτουργία στο τρενάκι Ταξίμ – Καμπάτας και η λειτουργία των γραμμών Τραμ στην Μεγάλη οδό του Πέρα (Λεωφόρος Ιστικλάλ) και Καντίκιοϊ – Μόδα σταματούν μέχρι νεωτέρας.

Share this post