Το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στον Μπαμπινιώτη

Το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στον Μπαμπινιώτη

 

Με την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας συνδέθηκε η απονομή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη του Μεταλλίου Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας  στον καθηγητή Γλωσσολογίας , Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος τόνισε ότι το αποδέχεται ως “την μεγαλύτερη εξωακαδημαϊκή τιμή”.

Η τελετή της απονομής του Μεταλλίου έγινε στο προεδρικό μέγαρο. Παραλαμβάνοντας το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας ο καθηγητής Μπαμπινιώτης τόνισε ότι μεταξύ του ιδίου και της Κύπρου “υπάρχει ένας στενός δεσμός , που είναι εθνικός, που είναι επιστημονικός, που είναι βιωματικός, συναισθηματικός”.

Ο  Γ.  Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι ως δάσκαλος είναι περήφανος, γιατί εκατοντάδες Κυπρίων φοιτητών και φοιτητριών μυήθηκαν από την διδασκαλία του στην ελληνική γλώσσα και αποτελούν στελέχη σήμερα της εκπαίδευσης στην Κύπρο.

«Η μεγαλύτερη χαρά μου, είτε όταν ευρισκόμενος στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, συναντώ Κύπριους φοιτητές μου, οι οποίοι θυμούνται, αναγνωρίζουν και μου θυμίζουν την φοίτησή τους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», ανέφερε και πρόσθεσε : «είμαι περήφανος γι΄ αυτό και είναι ένας στενός και ουσιαστικός δεσμός μου με την Κύπρο».

Επίσης, ο καθηγητής Μπαμπινιώτης ανέφερε , μεταξύ άλλων, ότι ως Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, πριν από τριάντα χρόνια,  το Πανεπιστήμιο άρχισε να φέρνει  φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού στην Κύπρο κάθε χρόνο. Μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί σε ένα προσκύνημα, κατά την έκφρασή του, την Κύπρο 4.500 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και 500 περίπου μέλη του Πανεπιστημίου. “Γιατί θέλαμε οι άνθρωποι της ελληνικής εκπαίδευσης να γνωρίζουν το Κυπριακό θέμα, τι είναι η Κύπρος, τι σημαίνει Κύπρος, ποιο είναι το πρόβλημα, και η συνέχεια και η σύνδεση με την Ελλάδα” ανέφερε και τόνισε : «Ο δάσκαλος στην ελληνική εκπαίδευση πρέπει να ξέρει αυτό το θέμα». 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του στο έργο και τις τιμητικές διακρίσεις,  τις οποίες έχει λάβει ο καθηγητής Μπαμπινιώτης κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του.

«Αναπτύσσοντας ποικίλη επιστημονική και ερευνητική δράση έχει κατορθώσει να καταστήσει κοινό κτήμα και δεξαμενή γνώσης ένα ογκώδη και σπουδαίο λεξιλογικό θησαυρό, ο οποίος συνοψίζεται μέχρι στιγμής σε εννέα λεξικά που καταλαμβάνουν συνολικά 12.500 σελίδες», είπε.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης ,  «η σπάνια και ανεκτίμητης αξίας σχετική με τη λεξικογραφία δημιουργία του, καθώς και το υπόλοιπο εκτεταμένο διδακτικό και συγγραφικό του έργο συνέβαλαν τα μέγιστα, αφενός στη διάσωση, τη διατήρηση, την εξέλιξη και τη θωράκιση της ελληνικής γλώσσας από παγιοποιημένα γλωσσικά λάθη και δάνειες απειλές και, αφετέρου, στον εκσυγχρονισμό της επιστήμης της γλωσσολογίας».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε “την ειλικρινή και ανιδιοτελή  αγάπη” του Γ. Μπαμπινιώη  για την Κύπρο και την αγαστή συνεργασία, που ανέπτυξε διαχρονικά με τους πολιτειακούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, αναλαμβάνοντας πληθώρα υποδειγματικών δράσεων και πρωτοβουλιών επ’ ωφελεία της προστασίας της κυπριακής διαλέκτου και της προόδου του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος.

Επίσης, ο πρόεδρος χαρακτήρισε  «σημαίνουσας ιστορικής αξίας» την εισήγηση Μπαμπινιώτη  για την ίδρυση στη Λευκωσία, Αρχείου Ηλεκτρονικής Καταγραφής του «Θησαυρού της Κυπριακής Ελληνικής Γλώσσας».

Το  αρχείο, το οποίο λειτούργησε με χρηματοδότηση από την Ιερά Μονή Κύκκου και υπό την επίβλεψη για πολλά έτη του καθηγητή, πέραν της ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου της ελληνικής γραμματείας της Κύπρου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, καθώς και του αντίστοιχου γλωσσικού υλικού, αποσκοπεί στη σύνταξη Ιστορικού, Τοπωνυμικού και Ονομαστικού λεξικού της ελληνικής γλώσσας της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης ,  «κατέγραψε και παρουσίασε την Κυπριακή Ελληνική ως ενότητα, η οποία συμπεριλαμβάνει την αρχαία, μεσαιωνική, νέα, λόγια και λαϊκή, αποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας την Ελληνική Ιστορία και παράδοση του Κυπριακού Ελληνισμού».

Επίσκεψη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης επισκέφτηκε το Παγκύπριο  Γυμνάσιο , όπου μίλησε σε καθηγητές και μαθητές και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις , κυρίως  για θέματα της ελληνικής γλώσσας και της κυπριακής διαλέκτου.

Παρών ήταν ο υπουργός Παιδείας,  Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,  Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος  απηύθυνε  χαιρετισμό.

Φωτογραφίες : Χρήστος Αβραμίδης – Στ. Ιωαννίδης (ΓΤΠ)

 

 

Share this post