To EK καταδικάζει Ιράν,Τουρκία και Μυανμάρ

To EK καταδικάζει Ιράν,Τουρκία και Μυανμάρ

Για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ολομέλεια του  Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου  (ΕΚ) υιοθέτησε σήμερα τρία ψηφίσματα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, την Τουρκία και τη Μυανμάρ.
Ιράν
Το Κοινοβούλιο καλεί τις αρχές του Ιράν να ελευθερώσουν χωρίς περιοριστικούς όρους όλους τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών που κρατούνται αυθαίρετα για τις διαμαρτυρίες κατά της υποχρεωτικής μαντήλας, καθώς και άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι κρατούνται ή έχουν καταδικαστεί μόνο και μόνο γιατί άσκησαν το δικαίωμά της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης. Επαινεί και στηρίζει επίσης τις Ιρανές υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεχίζουν να αγωνίζονται, παρά τις δυσκολίες και τις προσωπικές διώξεις που υφίστανται.
Τα μέλη του ΕΚ απαιτούν όλοι οι κάτοχοι διπλής ιθαγένειας ΕΕ-Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Nazanin Zaghari-Ratcliffe (Ηνωμένο Βασίλειο), Ahmadreza Djalali (Σουηδία) και Kamran Ghaderi (Αυστρία), οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές του Ιράν, να απελευθερωθούν άμεσα, εκτός αν δικαστούν εκ νέου αλλά σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα. Το ψήφισμα καλεί τις αρχές του Ιράν να συνεργαστούν χωρίς χρονοτριβή με τις πρεσβείες των κρατών μελών της ΕΕ στην Τεχεράνη ώστε να καταρτιστεί πλήρης κατάλογος των κατόχων διπλής ιθαγένειας ΕΕ-Ιράν οι οποίοι κρατούνται στο Ιράν και να παρακολουθήσουν στενά κάθε υπόθεση ξεχωριστά.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 608 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 46 αποχές. 
Τουρκία
Εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Τουρκία, τα μέλη του ΕΚ καταδικάζουν την πρόσφατη απόφαση των αρχών να απομακρύνουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους από τα καθήκοντά τους στις πόλεις Diyarbakir, Van και Mardin βάσει αμφισβητήσιμων αποδεικτικών στοιχείων και εικαζόμενων δεσμών με την τρομοκρατία. Κατακρίνουν επίσης την αυθαίρετη αντικατάσταση των τοπικών αιρετών αντιπροσώπων με μη εκλεγμένους αντιπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία αποδυναμώνει περαιτέρω τις δημοκρατικές δομές στην Τουρκία, σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος. Καλούνται δε οι τουρκικές αρχές να επαναφέρουν όλους τους δημάρχους και άλλους αιρετούς αξιωματούχους οι οποίοι κέρδισαν στις τοπικές τους εκλογές την 31η Μαρτίου 2019 αλλά δεν μπόρεσαν στη συνέχεια να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, αποπέμφθηκαν από το αξίωμά τους ή αντικαταστάθηκαν βάσει ατεκμηρίωτων ισχυρισμών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης τις απειλές για την αποπομπή άλλων εκλεγμένων αξιωματούχων, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο το νέο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu, ενώ καλεί και τις αρχές της χώρας να μην προβούν σε περαιτέρω πράξεις εκφοβισμού.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός.

Μυανμάρ
Τα μέλη του ΕΚ επανέλαβαν τη σθεναρή καταδίκη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν πραγματοποιήσει και συνεχίζουν να πραγματοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της Μυανμάρ εναντίον του μειονοτικού πληθυσμού των Rohingya. Οι παραβιάσεις αυτές, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελούν γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Εκφράζουν επίσης τη βαθιά ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη μακροχρόνια σύγκρουση και καλούν εκ νέου την κυβέρνηση της Μυανμάρ υπό την Aung San Suu Kyi αλλά και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν άμεσα αυτές τις παραβιάσεις.
Το ψήφισμα επαινεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και του πληθυσμού του γειτονικού Μπαγκλαντές να παράσχουν καταφύγιο και ασφάλεια στους πρόσφυγες Rohingya, καλώντας τους ταυτόχρονα να σεβαστούν πλήρως την αρχή της μη επαναπροώθησης και να μην υποχρεώσουν πρόσφυγες Rohingya να γυρίσουν στη Myanmar, όπου οι ζωές τους μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο.
Τέλος, τα μέλη του ΕΚ χαιρετίζουν την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ/ICC) να ανοίξει προκαταρτική έρευνα για εγκλήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δικαστηρίου και έχουν διαπραχθεί εναντίον του πληθυσμού των Rohingya από το 2016.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 546 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 94 αποχές. 

 

Share this post