Τι είπαν Τσαβούσογλου-Χριστοδουλίδης

Τι είπαν Τσαβούσογλου-Χριστοδουλίδης

Δύο συναντήσεις σήμερα και χθες είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Αυτούσιος ο χθεσινός διάλογος , όπως καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες:
Νίκος Χριστοδουλίδης: Θα συμφωνήσετε στους όρους αναφοράς; Γιατί χρειάζεται πριν η άτυπη πολυμερής;
Mεβλούτ Tσαβούσογλου: Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε το τι θα διαπραγματευθούμε.
Νίκος Χριστοδουλίδης: Γνωρίζουμε τι θα διαπραγματευθούμε.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ποια (λύση); Δυο κράτη;
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ξέχνα τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Την τελευταία φορά, ενώπιον σου ο πρόεδρος … έχω τα πρακτικά .. μίλησε για συνομοσπονδία
Νίκος Χριστοδουλίδης: Όχι … Όχι… Κι εμείς έχουμε πρακτικά.. Κοίταξε .. Υπάρχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία… Ας σφίξουμε τα χέρια και να συμφωνήσουμε να εργαστούμε γι’ αυτό. Συμφωνείς; Είστε έτοιμοι;
Mεβλούτ Tσαβούσογλου: Έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν όλες τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν, του Κραν Μοντανά.. απέτυχαν… Δεν θα πω ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος, όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία ..
Νίκος Χριστοδουλίδης: … Σ’ αυτό συμφωνούμε…
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ας συμφωνήσουμε σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα (διαπραγμάτευση)..
Νίκος Χριστοδουλίδης: Συμφωνούμε με προσανατολισμένη σε αποτελέσματα …Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσα επιτεύχθηκαν στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία, γιατί την τελευταία φορά είμαστε τόσο κοντά…
Μεβλούτ Τσαβούσγλου: Θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι θα διαπραγματευθούμε. Γιατί από την πλευρά σας έρχονται διαφορετικές ιδέες. Δύο κράτη, συνομοσπονδία, ομοσπονδία..
Νίκος Χριστοδουλίδης: Μπορώ να δώσω από τώρα την απάντηση …Υπάρχει μόνο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία..
Μεβλούτ Τσαβούσγλου: Ας καθίσουμε λοιπόν ν’ ανοίξουμε τη συζήτηση.. ..Αυτό που συμφωνήσαμε και με την Ελλάδα είναι να έχουμε αρχικά ανεπίσημες συναντήσεις και στη συνέχεια να εργαστούμε πάμε στους όρους αναφοράς. Γι’ αυτό πέρυσι είχα την άτυπη συνάντηση μαζί σας και τον πρόεδρο Αναστασιάδη κι επίσης την άτυπη συνάντηση με τους πρώην υπουργούς της Ελλάδας – τον Κοτζιά – και της Βρετανίας.

Πρόκληση από Χάσικο

Ο τέως υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σχολιάζοντας το τετ α τετ Χριστοδουλίδη – Τσαβούσογλου στην Νέα Υόρκη, έγραψε στο twitter: ” Νίκο δώσε τα πρακτικά στην δημοσιότητα . Μόνο έτσι θα διαψεύσεις τον Τσαβουσογλου».
Σήμερα οι κύριοι Τσαβούσογλου και Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν στους διαδρόμους του μεγάρου του ΟΗΕ . Σύμφωνα με το ΡΙΚ οι δύο άνδρες είχαν μια σύντομη συζήτηση για τη συνομολόγηση των «όρων αναφοράς», αλλά και για τα όσα συζήτησαν τη Δευτέρα.
Στη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου ήταν παρών και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Προστίθεται ότι έγινε συζήτηση και για τα θέματα ενέργειας.

Ο ΤΑΓΙΠ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «για χρόνια, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού λόγω της μισαλλοδοξίας των Ελληνοκυπρίων» .
Μιλώντας στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι  «όσοι ζητούν μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις έχουν κακές προθέσεις».
Πρόσθεσε πως οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους.
Ο Ερντογάν δήλωσε  ότι η Άγκυρα “θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο”, προσθέτοντας όμως ότι είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις επωφελείς για όλους.

Share this post