Θ. Λαλάκος: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα

Θ. Λαλάκος: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα

Σε Αθήνα και Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα ο Ζοζέπ Μπορέλ

“Οι σχεδιασμοί της Ελλάδας και της Κύπρου είναι αλληλένδετοι, πάντα ήταν και θα συνεχίσουν να είναι”,  δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρέσβης της Ελλάδος Θεοχάρης Λαλάκος.

Ο πρέσβης της Ελλάδος, απαντώντας σε ερώτηση για τις νέες τουρκικές κινήσεις εναντίον Ελλάδας-Κύπρου, σημείωσε : ” Δεν είναι η πρώτη φορά,  που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα σε θέματα θαλασσίων ζωνών.

Επισήμανε ότι τώρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα, αφού τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία δεν περιορίζονται στο Αιγαίο αλλά εκτείνονται πέριξ της Κύπρου όπως και στην υπόλοιπη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Έφερε ως παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο. “Μάς ανησυχεί, δεν εφησυχάζουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο, είπε ο πρέσβης της Ελλάδας. Λαμβάνουμε, πρόσθεσε, τα μέτρα στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και, όπως έχει διακηρυχθεί από την Αθήνα σε όλα τα επίπεδα, “είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα”.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ,  θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα επισκέψεις στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Στο επίκεντρο των επαφών του Ευρωπαίου αξιωματούχου θα είναι η παραβατικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.


Μιλώντας στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι σήμερα  θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της επίσκεψης Μπορέλ στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι λήφθηκε απόφαση για συζήτηση όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε επίσης ότι επίκειται πρωτοβουλία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκτόνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ζητούμενο,  πρόσθεσε, είναι να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι το θέμα των τουρκικών ενεργειών θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα εξετάσει και την κατάσταση στη Λιβύη σε συνάρτηση με την επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ, που επικεντρώνεται στην τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Share this post