Στην Κύπρο η ΥΠΑΜ της Γαλλίας

Στην Κύπρο η ΥΠΑΜ της Γαλλίας

Tην αποφασιστικότητά της Γαλλίας να συμβάλει στο σεβασμό του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου, θα επαναλάβει η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Φλοράνς Παρλί, κατά τις επαφές της σήμερα στη Λευκωσία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ομόλογό της, Σάββα Αγγελίδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γαλλικού υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων, η κυρία Παρλί θα επαναβεβαιώσει και τη δέσμευση της Γαλλίας, στην προνομιακή σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στο επίκεντρο των επαφών της ΥΠΑΜ της Γαλλίας θα βρεθούν θέματα θαλάσσιας κυριαρχίας, καθώς και η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή της ανατολική Μεσογείου. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, η Κύπρος βρίσκεται στην καρδία μίας σειρά προβλημάτων. Μεταξύ αυτών: η μεταναστευτική κρίση, η διαμάχη στη Συρία, και εσχάτως οι εκφοβισμοί από γείτονες της, έναντι των οποίων είναι ζωτικής σημασίας η προστασία της κυριαρχίας της.
Παράλληλα, θα γίνει ανασκόπηση των δεσμών Κύπρου – Γαλλίας και θα εξεταστεί η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.
Το απόγευμα, η Φλοράνς Παρλί θα επισκεφτεί στο γαλλικό αεροπλανοφόρο- “Charles de Gaulle”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με την παρουσία της στο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” η Γαλλίδα υπουργός επιθυμεί να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα: “ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα της”.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία κοινή άσκηση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του διμερούς προγράμματος συνεργασίας.
Η άσκηση, πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Λευκωσίας και σε μέρος του Εθνικού Εναέριου Χώρου και Εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε αυτή συμμετείχαν επίγεια μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου RAFALE τα οποία απονηώθηκαν από το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE». Το σενάριο της άσκησης προνοούσε την προβολή εικονικών στόχων από γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ενέργεια που θα προκαλούσε την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής ομπρέλας. Τα γαλλικά μαχητικά απογειώθηκαν από το «CHARLES DE GAULLE», το οποίο βρισκόταν 240 χιλιόμετρα από το χώρο της άσκησης στον οποίο είχαν αναπτυχθεί μεταξύ άλλων και συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού BUK.

Τα γαλλικά μαχητικά εντοπίσθηκαν από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μόλις εισήλθαν στο βεληνεκές του, που είναι τα 160 χιλιόμετρα.
Ανακοίνωση του ΥΠΑΜ αναφέρει ότι “η επιτυχής διεξαγωγή της άσκησης αποδεικνύει το αναβαθμισμένο επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς και ταυτόχρονα τη στενή συνεργασία φίλιων και γειτονικών χωρών στην κοινή αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας και ασύμμετρων απειλών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

Το γαλλικό ενδιαφέρον για επέκταση της συνεργασίας με την Κύπρο σε επίπεδο διευκολύνσεων στην περιοχή, δίνει μια άλλη διάσταση στις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας. Συνεργασία,  η οποία όπως εκτιμάται, σε στρατιωτικό επίπεδο, αυξάνει το επίπεδο εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς η οποία αποκτά πρόσβαση σε επιχειρησιακές δραστηριότητες που εκ των πραγμάτων αδυνατούσε. Η ενεργοποίηση της αεράμυνας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, κάτι που τονίσθηκε και από τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.
«Όταν είσαι στο κέντρο ελέγχου και βλέπεις το πώς συντονίζονται, συνεργάζονται, το πώς αξιολογούν την κατάσταση και πως την αντιμετωπίζουν, όντως φαίνεται πως είμαστε σε ένα ψηλό επίπεδο», δήλωσε. Το σενάριο της άσκησης προνοούσε την προβολή εικονικών στόχων από γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ενέργεια που θα προκαλούσε την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής ομπρέλας. Τα γαλλικά μαχητικά απογειώθηκαν από το «Σαρλ Ντε Γκολ» το οποίο βρισκόταν 240 χιλιόμετρα από το χώρο της άσκησης στον οποίο είχαν αναπτυχθεί μεταξύ άλλων και συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού BUK. Τα γαλλικά μαχητικά εντοπίσθηκαν από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μόλις εισήλθαν στο βεληνεκές του, που είναι τα 160 χιλιόμετρα.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Αγγελίδης η κοινή άσκηση με τους Γάλλους δεν θα είναι η μοναδική . «Βεβαίως θα περιμένουμε και άλλες ασκήσεις που έχουν σχέση και με την αεράμυνα, την αεροπορία και το ναυτικό με μονάδες και των ΟΥΚ να έχουν ένα σενάριο με τους ΟΥΚ που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο καθώς και με φρεγάτες που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο. Πιστεύω ότι είναι μια συνεχής προσπάθεια στο επίπεδο των κοινών ασκήσεων που μοναδικό σκοπό έχει την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς», πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης.

Share this post