Σογιέρ: Οι αξιώσεις ΕΒΚΑΦ για Αμμόχωστο είναι αβάσιμες

Σογιέρ: Οι αξιώσεις ΕΒΚΑΦ για Αμμόχωστο είναι αβάσιμες

ΑΚΕΛ: Έντιμη και θαρραλέα  τοποθέτηση 

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις του Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, Τουρκοκύπριου βετεράνου πολιτικού και πρώην προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, με τις οποίες τεκμηριώνει ότι οι αξιώσεις του ΕΒΚΑΦ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι αβάσιμες.

Ο Φ. Σογιέρ παρέθεσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το βακούφικο, στο οποίο το ΕΒΚΑΦ προβάλλει ότι ανήκει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στο ίδρυμα Αμπντουλάχ Πασιά, αποζημιώθηκε και έκλεισε το 1935. Μάλιστα στη συνέντευξη του, ο Φ. Σογιέρ χαρακτήρισε «χονδροειδέστατη» τη προπαγανδιστική εκστρατεία που διενεργεί στα κατεχόμενα το ΕΒΚΑΦ για το θέμα, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν στέκει, ούτε μπορεί να στηριχθεί ιστορικά». Η τοποθέτηση αυτή, αναφέρει το ΑΚΕΛ,  έρχεται να επιβεβαιώσει την αλήθεια και τα όσα υποστηρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

 

ΦΩΤΟ: ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ επισημαίνει:

“Η έντιμη και θαρραλέα τοποθέτηση του Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ υπενθυμίζει ότι στη μάχη για αποτροπή των σχεδιασμών Οζερσάι-Τατάρ για εποικισμό της Αμμοχώστου έχουμε σύμμαχους μας τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους.

Ταυτόχρονα, συνιστά άλλη μια απάντηση σε όσους θέλουν να παρουσιάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως άβουλη μάζα και όργανο της Άγκυρας. Οι προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων αγωνίζονται, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπιστούν την ύπαρξη της κοινότητας τους και την προοπτική μιας ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου”.

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου απευθύνει κάλεσμα στους Αμμοχωστιανούς και σε όλο τον κυπριακό λαό να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που διοργανώνει ο Δήμος Αμμοχώστου αύριο Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, στις 18:30 έξω από το σημείο ελέγχου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
“Η στασιμότητα των τελευταίων χρόνων δυστυχώς επιδρά αρνητικά στην υπόθεση της Κύπρου παγιώνοντας τετελεσμένα ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται νέα. Η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά αλλά και η επιμονή της πλευράς μας στην επιδίωξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ταυτόχρονα με την προσήλωση μας στις αρχές λύσης του Κυπριακού μπορούν να καταστούν ουσιαστικά εργαλεία για την αποτροπή της διχοτόμησης”, αναφέρει η ανακοίνωση. 

Share this post