Σε 12 μέρες ο Μ. Τζόνσον πρέπει να αποφασίσει

Σε 12 μέρες ο Μ. Τζόνσον πρέπει να αποφασίσει

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον -Αναστασιάδη

Αμετάκλητο χρονοδιάγραμμα  12 ημερών στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ώστε να συνάψει μία συμφωνία για το Brexit μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έδωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Indepedent».
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως φαίνεται να επισήμαναν, θα επέλθει η άτακτη έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προθεσμία φαίνεται να συμφωνήθηκε σε συνεδρίαση στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Αντί Ρίνε, ο οποίος συντονίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα, αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προς τον Μπόρις Τζόνσον που του ξεκαθάριζε πως πρέπει «να πάψει να προσποιείται πως διαπραγματεύεται».

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι γενικές αναφορές σε προτάσεις για διαπραγματεύσεις είναι κάτι ανεύθυνο. Η Βρετανία πρέπει να φέρει τις δικές της προτάσεις πολύ σύντομα αν θέλουν να γίνει συζήτηση για αυτές».

Επίσης, ο Ρίνε είπε:  «Συμφωνήσαμε ότι είναι τώρα η ώρα να φέρει γραπτώς ο Μπόρις Τζόνσον τις προτάσεις του, αν υπάρχουν. Αν δεν παρουσιάσει προτάσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τότε τελείωσε». , πρόσθεσε ο φινλανδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Brexit. Το τελεσίγραφο των 12 ημερών είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τον Τζόνσον, σχολίασε η εφημερίδα  “Guardian”, καθώς συμπίπτει με την παραμονή του συνεδρίου των Συντηρητικών και απομένει να φανεί, αν η ΕΕ θα εμμείνει σε αυτή την απειλή. 

Η Βρετανία και η ΕΕ δεν πρέπει να προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται μια συμφωνία για το Brexit, αν δεν υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι, τόνισε  ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Μισέλ Μπαρνιέ

Δεν είναι αρκετό να μας λέει η Βρετανία τι δεν θέλει, υπογράμμισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου. «Η Βρετανία έκανε ξεκάθαρο τι δεν θέλει για το backstop, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να βρεθεί μια λύση. Σχεδόν τρία χρόνια μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Τηλεφώνημα Τζόνσον στον Αναστασιάδη

Σε τηλεφωνική επικοινωνία  ο Βρετανός πρωθυπουργός , Μπόρις Τζόνσον, ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο , Πρόδρομο Προδρόμου, ο πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης σε απόφαση για ομαλή αποχώρηση. Συζητήθηκαν, επίσης, και διμερή θέματα.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με τις τουρκικές απειλές για την Αμμόχωστο, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην κυπριακή Α.Ο.Ζ. καθώς και την εμπλοκή που προκαλεί η τουρκική πλευρά στη προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ο Μ. Τζόνσον  επανέλαβε την υποστήριξη της Βρετανίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προσπάθεια αναζήτησης συνολικής λύσης του Κυπριακού με διαπραγματεύσεις, στη βάση αποφάσεων και ψηφισμάτων των Η.Ε.

Share this post