Ρουκέτες έπληξαν την «Πράσινη Ζώνη» στη Βαγδάτη

Ρουκέτες έπληξαν την «Πράσινη Ζώνη» στη Βαγδάτη

Δύο ρουκέτες έπληξαν την «Πράσινη Ζώνη» στη Βαγδάτη, την αυστηρά φυλασσόμενη και οχυρωμένη περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ άλλων η αμερικανική πρεσβεία, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι ακούστηκαν δύο ηχηρές εκρήξεις και σειρήνες στην ιρακινή πρωτεύουσα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε  για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και επισήμανε την αξία του ΝΑΤΟ με την ενίσχυση του ρόλου του στην πρόληψη των συγκρούσεων και στη διαφύλαξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Στόλτενμπεργκ να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή και οι δύο άνδρες συμφώνησαν «ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο στην περιφερειακή ασφάλεια», τονίζει σε ανακοίνωσήτης η Ατλαντικής Συμμαχία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να «συνεισφέρουν περισσότερο» στη Μέση Ανατολή, όπως ζητεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Χαλιφά  Χάφταρ, απαγόρευσε σε αεροσκάφη, παντός τύπου, να πετάνε πάνω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάρριψης.


Συγκεκριμένα, σήμερα με το έγγραφο, η εντολή ξεκίνησε να ισχύει από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) προχθές. “Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να δεσμευτούν αμέσως και πλήρως, στη δήλωση αυτή και να μην εκθέσουν τα αεροπλάνα τους σε κίνδυνο καταστροφής”, ανέφερε η δήλωση.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2019, οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν την επιβολή no-fly zone εντός και γύρω από την Τρίπολη, όπου συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του LNA και των δυνάμεων που πρόσκεινται στην, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σαράτζ, με έδρα την Τρίπολη.
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, πήραν τη Σίρτη, τη γενέτειρα του Μοαμάρ Καντάφι, ο θάνατος του οποίου, το 2011, βύθισε τη χώρα στον εμφύλιο σπαραγμό. Ο LNA με μία αστραπιαία κίνηση εισέβαλε στη Σίρτη, αναγκάζοντας τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να τραπούν σε φυγή.
Η Σίρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ. Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.
Έφυγε ο αλ-Σαράτζ από την Ιταλία
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αποφάσισε να ακυρώσει, τελικά, τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αιτία της απόφασης αυτής φέρεται να είναι η διαρροή της σχετικής είδησης, αλλά και η παρουσία, πάντα στην ιταλική πρωτεύουσα, του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Ο Χάφταρ συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, σε αναζήτηση διπλωματικής λύσης για την λιβυκή κρίση.
Πηγές της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, πάντως, αναφέρουν ότι οι προσπάθειες της Ρώμης συνεχίζονται και ότι ο διάλογος με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σταματήσει.

Share this post