Παιδεία, εκπαίδευση και νοσοκομεία χρειάζονται οι χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού

Παιδεία, εκπαίδευση και νοσοκομεία χρειάζονται οι χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού

27/10/2017 20:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus
Την σημασία της παιδείας , της εκπαίδευσης των πληθυσμών στις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού και της δημιουργίας υποδομών , που μπορούν να σώσουν ζωές, όπως είναι τα νοσοκομεία, επεσήμανε η ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κυρία Θεοχάρους ενημέρωσε σήμερα δημοσιογράφους για την κατάσταση στις προαναφερθείσες χώρες και στο έργο της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου(ΕΚ).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) μπορεί να χαράξει «μια πολύ πιο αποδοτική και αποτελεσματική πολιτική και στρατηγική σε θέματα αναπτυξιακής βοήθειας προς κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, εάν η βοήθεια αυτή δίνεται στοχευμένα, δήλωσε η ευρωβουλευτής, η οποία ανέφερε ότι η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ δίνεται σε 160 χώρες ανά το κόσμο με πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και επιπλέον στόχους την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημοκρατία, την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων.
Επίσης, ανέφερε πως η ΕΕ είναι ένας από τους ισχυρότερους δωρητές στον κόσμο και μέσω της αναπτυξιακής βοήθειας μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται, χωρίς βέβαια αυτό, όπως είπε, να αποκλείει και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ωστόσο, σημείωσε ότι πολλές χώρες της Ε.Ε. με τον τρόπο αυτό «`ξεπλένουν` ενοχές για την αποικιοκρατική τους δραστηριότητα σε χώρες κυρίως της Αφρικής, όπως είναι το Κόγκο».
Είναι σημαντικό, δήλωσε , να υπάρχουν προτεραιότητες και ιεράρχηση αναγκών, γιατί σε μια χώρα με υποσιτισμό «είναι πολύ πιο επείγον να δώσεις τροφή στον πληθυσμό, που πεθαίνει, παρά να του κάνεις σεμινάρια και διαλέξεις για την αντισύλληψη ή τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων», χωρίς, πρόσθεσε, και αυτά να είναι αναγκαία σε χώρες με υπερπληθυσμό ή χώρες που καταγράφονται θάνατοι από αιμορραγίες λόγω των πρακτικών της κλειτοριδεκτομής.
Επίσης, ανέφερε ότι σε πολλές χώρες, που μαστίζονται από AIDS, η κλινική εικόνα των ασθενών και μόνο παραπέμπει στο ότι αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από την ασθένεια και άρα χρήζουν συγκεκριμένης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, «πλην όμως οι κανόνες αναφέρουν ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται τεκμηρίωση μέσω εργαστηρίων, τα οποία και δεν υπάρχουν».

Η κ. Θεοχάρους επεσήμανε ότι σε πολλές από αυτές τις χώρες μπορεί μέσω επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να επιλυθεί το πρόβλημα της τροφοδοσίας σε ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως, σημείωσε, λόγω ελλιπών ενδεχομένως στρατηγικών πολλές αφρικανικές χώρες μαστίζονται από ξηρασία, ενώ η Αφρικανική ήπειρος έχει μεγάλες ποσότητες νερού.

Η κ. Θεοχάρους τόνισε ακόμη ότι η βοήθεια είναι πολύ πιο αποδοτική, όταν διανέμεται απευθείας σε μια κοινότητα ή ένα χωριό, παρά να δίνεται στο κράτος για να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

«Πρέπει να προβληματίσει και το γεγονός ότι δίνεται βοήθεια σε χώρες, οι οποίες αναπτύσσουν πυρηνική πολιτική ή πολιτική για το διάστημα την στιγμή, που ο μισός και περισσότερος πληθυσμός πεθαίνει, λόγω υποσιτισμού και μη πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική βοήθεια», τόνισε η κ. Θεοχάρους.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ, η εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέρθηκε στην έρευνα «Parlemeter 2017», που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και επιβεβαιώνει, όπως είπε, τη θετική στάση των πολιτών προς την ΕΕ, καταγράφοντας μια συνεχώς αυξανόμενη τάση που παρατηρήθηκε από αντίστοιχες έρευνες το 2016.
Ωστόσο, για την Κύπρο, είπε, παρατηρείται μια επιφύλαξη ως προς τη συμμετοχή στην Ένωση, αφού στο ερώτημα, « πώς κρίνουν τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ», οι Κύπριοι πολίτες απάντησαν πως την κρίνουν ως «κάτι καλό» κατά 35% (αύξηση κατά 1% σε σχέση με το περσινό Ευρωβαρόμετρο) και ως «κάτι κακό» μόλις κατά 19%. Το 45% απάντησε ουδέτερα λέγοντας πως την κρίνουν «ούτε ως κάτι καλό, ούτε ως κάτι κακό». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος απαντήσεων της ΕΕ στο ίδιο ερώτημα έχει ως εξής: 57% ‘κάτι καλό’, 12% ‘κάτι κακό’ και 28% ‘ούτε κάτι καλό, ούτε κάτι κακό’.
Η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι απόκλιση από το γενικό μέσο όρο απαντήσεων σε επίπεδο ΕΕ έχουν οι απαντήσεις των Κύπριων πολιτών όσον αφορά το ερώτημα για το κατά πόσο η Κύπρος έχει ωφεληθεί ή όχι από το να είναι μέλος της Ένωσης. Συγκεκριμένα, το 45% απάντησε ότι «έχει ωφεληθεί» (ο μέσος όρος 64%), το 50% ότι «δεν έχει ωφεληθεί» (25% σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και το 11% απάντησε πως «δεν γνωρίζει» (5% ο μέσος όρος).
Ωστόσο , στα θέματα, που οι Κύπριοι θεωρούν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. πρώτο έρχεται η συμβολή της Ένωσης στη διατήρηση της ειρήνης και της ενίσχυσης της ασφάλειας και ακολουθούν η συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και η ενίσχυση της φωνής των Κυπρίων ανά τον κόσμο.

 

 

 

 

 

Share this post