Ο Τραμπ έδιωξε τον Τίλερσον

Ο Τραμπ έδιωξε τον Τίλερσον

Για πρώτη φορά γυναίκα στα ηνία της CIA

Με ένα tw  o Αμερικανός πρόεδρος , Ντόναλτ Τράμπ απέλυσε τον υπουργό Εξωτερικών, Μαξ Τίλερσον. Στην θέση του διόρισε τον  μέχρι σήμερα διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο. Ο κ. Τίλερσον, δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ, και διέκοψε την περιοδεία του στην Αφρική μια ημέρα νωρίτερα.
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών δεν είχε την ίδια θεώρηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, σε θέματα όπως η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία, αλλά και η Τουρκία.
Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις  Τίλερσον – Τράμπ, είχαν ψυχρανθεί, και η επικείμενη αντικατάσταση του, ήταν κοινό μυστικό στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Το πόσο ψυχρή ήταν η σχέση τους προκύπτει και από το γεγονός ότι ο  Τράμπ, δεν μπήκε καν στο κόπο να ενημερώσει τον κ. Τίλερσον για την ξαφνική απόφασή του να τον απομακρύνει και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Πηγές του Λευκού Οίκου, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήθελε μια νέα αντιμετώπιση στις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησής του. Επίσης, όπως επισημαίνουν, ήθελε να έχει στη θέση της τη νέα ομάδα εξωτερικής πολιτικής, στην ώρα της, για τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.
Η επιλογή του  Μάϊκ Πομπέο, ως νέου υπουργού Εξωτερικών, προοιωνίζεται μια συντηρητική στροφή στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι έχει ιδιαίτερα σκληρές θέσεις απέναντι στη Ρωσία, αλλά και σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
Ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπήρξε, Αρχηγός της Τάξης του ’86 στη φημισμένη στρατιωτική σχολή των ΗΠΑ, West Point, και προέχεται από τα τεθωρακισμένα, όπως και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Στρατηγός Μακ Μάστερ.
Η Τζίνα Χάσπελ είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται επικεφαλής της CIA, και θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την μορφή και το εύρος της εμπλοκής της στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς και να δεσμευτεί ότι δεν θα καταφύγει σε τέτοιες μεθόδους, δήλωσε ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

Η νέα επικεφαλής της CIA,
Τζίνα Χάσπελ

Ο Μακέιν, ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι ένθερμος πολέμιος κάθε χρήσης βασανιστηρίων, τα οποία υπέστη όσο ήταν κρατούμενος στις φυλακές του Ανόι στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης για την θέση του διευθυντή της CIA, ο Μάικ Πομπέο δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τον νόμο που απαγορεύει τη χρήση βασανιστηρίων, υπογράμμισε ο Μακέιν.
«Ο Αμερικανικός λαός αξίζει τις ίδιες διαβεβαιώσεις από την Τζίνα Χασπέλ, η καριέρα της οποίας στην υπηρεσία έχει διασταυρωθεί επανειλημμένα με το πρόγραμμα ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης»,

σημείωσε ο γερουσιαστής από την Αριζόνα.
«Τα βασανιστήρια σε φυλακισμένους σε αμερικανικά κέντρα κράτησης πριν από δέκα χρόνια ήταν μια από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας», ανέφερε ο γερουσιαστής.
«Η κα Χάσπελ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την μορφή και το εύρος της εμπλοκής της στο πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA κατά τη διαδικασία έγκρισης του διορισμού της», συμπλήρωσε.
Ο διορισμός της Χάσπελ θα πρέπει να εγκριθεί από την Γερουσία.

ΠΗΓΗ :ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Share this post