Ο Ερντογάν απειλεί με χρήση όπλων στην Λιβύη

Ο Ερντογάν απειλεί με χρήση όπλων στην Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάστηκε εριστικός, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη Λιβύη.

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη τόνισε :  “Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, πολιτικά, διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά στη Συρία, στη Μεσόγειο και στη Λιβύη”.

Συνεχίζοντας σημείωσε “Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι παρούσα στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο, αλλά και η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης με την οποία μας ενώνουν σχέσεις αδελφοσύνης εδώ και 500 χρόνια”.
Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε κριτική και στην τουρκική αντιπολίτευση και ιδιαίτερα το κεμαλικό κόμμα (CHP), που αμφισβητεί τις επιλογές του στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ιδιαίτερα στα θέματα της Λιβύης και της Συρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε στη Βουλή το ψήφισμα για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη κάτι που ενόχλησε τον Ερντογάν.
Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος σε  άρθρο στο Politico, αναφερόμενος στις θέσεις της χώρας του για τις εξελίξεις στη Λιβύη, επεσήμανε: «Η κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, τα τελευταία χρόνια δέχεται επιθέσεις από τον βαρώνο του πολέμου Χαλίφα Χάφταρ.

Η ένοπλη οργάνωση του Χάφταρ θέλει να κάνει πραξικόπημα στη χώρα και λαμβάνει βοήθεια από αντιδημοκρατικά κράτη, όπως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». 
Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Γαλλία για τη στήριξη της  στον Χάφταρ και τόνισε πως «η Γερμανία, η οποία υποστηρίζει την διπλωματία και την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης θα φιλοξενήσει το Συνέδριο Ειρήνης στο Βερολίνο. Αντιθέτως η Γαλλία βρίσκεται δίπλα στον Χάφταρ και απέναντι στη νόμιμη κυβέρνηση».
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως «η πιθανότητα της μη υποστήριξης της Ε.Ε. προς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη θα είναι προδοσία προς τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα είναι ιστορικό λάθος να παρατήσουν τη Λιβύη σε έναν “βαρώνο πολέμου”».

Share this post