Ο από Σεβαστείας Δημήτριος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων

Ο από Σεβαστείας Δημήτριος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων

Στο πρόσωπο του κ. Δημητρίου  η Μητρόπολη Πριγκηποννήσων ανυψώθηκε τιμητικά σε Γεροντική.

Ένας από τους εκλεκτούς και αγαπητούς Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Σεβαστείας Δημήτριος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο παμψηφεί Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων, υπέρτιμος και έξαρχος Προποντίδος. Η Μητρόπολις , η οποία χήρευε , λόγω της πρόσφατης εκδημίας του Μητροπολίτη Ιακώβου, περιλαμβάνει τις νήσους Πρίγκηπο, Χάλκη, Αντιγόνη και Πρώτη.
Η ενθρόνιση του κ. Δημητρίου θα γίνει στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Πριγκήπου το Σάββατο, 28 Απριλίου.

 

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ)

Από το συγγραφικό έργο του κ. Δημητρίου ξεχωρίζει η μελέτη του, με τίτλο «Ἡ Πατριαρχική καί Συνοδική Πρᾶξις τοῦ 1928 παρακωλυομένη τοῖς ὅροις», (2006), με την οποία υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την διάρκεια της κρίσης με την Εκκλησία Ελλάδος για το ζήτημα των «Νέων Χωρών».
Η εφημερίδα «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης έγραψε σήμερα για τον κ. Δημήτριο:
«Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος, διαπρεπής Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με 27ετή Αρχιερατική διακονία κύρους και σοβαρότητας, είναι ο νέος Ποιμενάρχης της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων, και μάλιστα με Γεροντική ιδιότητα, τίτλος πού σε σπάνιες Αρχιερατικές μορφές προσωπικώς απονέμεται, καθότι η Μητρόπολις Πριγκηποννήσων δεν είναι η ίδια Γεροντική, όπως άλλες Μητροπόλεις του Θρόνου.
Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά του οποίου ο Μητροπολίτης Δημήτριος πνευματικώς συνδέεται από τα μαθητικά του χρόνια, διά της προκρίσεώς του αυτής τιμά έναν εξαίρετο Ιεράρχη και άνθρωπο βαθύτατα αγαπώμενο και εκτιμώμενο.

Ο Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος με τον πνευματικό του αδελφό, Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνα (ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ)

Ο νέος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, είναι Κωνσταντινουπολίτης, σπούδασε στην Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης και την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε Αγγλικανικό Κολλέγιο του Λονδίνου. Είναι πνευματικό ανάστημα του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου και χειροτονία του σπουδαίου Ιεράρχου Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Μελίτωνος.
Διετέλεσε επί 16ετία Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου και διαδέχθηκε στην υπεύθυνη αυτή θέση τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συμμετείχε δε σε πολλές ανά τον κόσμο αποστολές, κατά τις οποίες προάσπισε και τίμησε κατά πάγκοινη ομολογία τα ιερά δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου.
Η επάξια τιμητική προαγωγή του προσφέρει χαρά και αγαλλίαση στην όπου γης Ιεραρχία, το ποίμνιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευρύτερα.
Άξιος!

Share this post