Μπορέλ: Διάλογος για οριοθέτηση ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας

Μπορέλ: Διάλογος για οριοθέτηση ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας

Διευκρινήσεις εκπροσώπου του για αναφορά σε “αμφισβητούμενες περιοχές”

«Πρέπει να συζητηθεί καλή τη πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας σε αμφισβητούμενες περιοχές», υπέδειξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε αυτό το πλαίσιο είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ «χαιρετίζουμε την πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Κύπρου προς την Τουρκία να διαπραγματευτούν με καλή πίστη για την θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των αντίστοιχων ακτών τους και θα εμπλακούμε και εμείς γιατί η περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ».

Ο κ. Μπορέλ, ο οποίος επισκέπτεται την Λευκωσία είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ΥΠΕΞ , Νίκο Χριστοδουλίδη, και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

*Σύμβουλος του Ευρωπαίου αξιωματούχου, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι οι αναφορές σε αμφισβητούμενες περιοχές «αφορούσαν την προσέγγιση της Άγκυρας» και διαβεβαίωσε  ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι ξεκάθαρο ότι οι τουρκικές  δραστηριότητες είναι παράνομες». 

Ο Μπορέλ στις δηλώσεις του  είπε  ότι θεωρεί πως  «πρέπει  να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε – και γνωρίζω ότι και εσείς ενδιαφέρεστε πολύ γι αυτό – να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία, μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου,  για να αποφύγουμε μια κλιμάκωση, η οποία θα ήταν επιζήμια για όλους μας».

Οι ανησυχίες της Κύπρου, τόνισε, είναι και ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κύριος Μπορέλ παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών.

​Ο ΥΠΕΞ , Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι «η  Τουρκία αντί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαπραγματεύσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, επέλεξε την πολιτική της διπλωματίας της κανονιοφόρου».

Επίσης , ανέφερε ότι «οι ενέργειες της Άγκυρας, έχουν στόχο όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε  ότι η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα κράτος που επιθυμεί  να ακολουθήσει Ευρωπαϊκή πορεία».

Για την συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Μπορέλ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας , σε γραπτή δήλωση, αναφέρει:

“Στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων ήταν οι τουρκικές παραβιάσεις εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Borrell για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες και την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της γύρω περιοχής, την προσήλωση της Κύπρου στη διεθνή νομιμότητα, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας που ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell εξέφρασε τη δέσμευση της ΕΕ στη συνέχιση της προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, την οποία και η ΕΕ καταδικάζει.

Τόνισε πως η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποστέλλει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, ασκώντας πιέσεις για άμεσο τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, είπε σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα θα μεταφέρει ο ίδιος προσωπικά στην Άγκυρα.

Υπό το πρίσμα της απαράδεκτα προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας και της μη συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις της, η σημερινή συζήτηση επεκτάθηκε και στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τη στήριξη και την εκφρασθείσα αλληλεγγύη, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η αλληλεγγύη πρέπει για να είναι αποτελεσματική και να μεταφράζεται σε δράσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκ νέου τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την πρόταση του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσον αφορά τη διαχείριση του φυσικού αερίου και εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και τη δική του ετοιμότητα, για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν με σκοπό τη συνολική λύση του Κυπριακού”.

Αύριο,  ο κ. Μπορέλ θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας , Σάββα Αγγελίδη , για πτυχές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην συνέχεια θα πετάξουν μαζί με ελικόπτερο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ για να δει ο κ. Μπορέλ την κατάσταση στην περιοχή.

ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης, Στ. Ιωαννίδης

Share this post