Μπλόκο Τατάρ –Οζερσάϊ για οδοφράγματα

Μπλόκο Τατάρ –Οζερσάϊ για οδοφράγματα

Δεν πέρασε από την Βουλή ψήφισμα του ΕΛΑΜ για κλείσιμο των οδοφραγμάτων μέχρι την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος

Σε παιχνίδι τακτικής μετατρέπουν οι Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάϊ το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Παρά τις πιέσεις, που δέχονται από τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, παρέμειναν αμετακίνητοι στη θέση τους, επιδιώκοντας να στείλουν πολιτικά μηνύματα τόσο προς τον Μουσταφά Ακιντζί όσο και προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Και οι δύο απέκλεισαν  τη συμφωνία Αναστασιάδη – Ακιντζί για διέλευση από τη Δευτέρα εργαζομένων και άλλων. 
Η  υπό τον Ακιντζί, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, με τον ίδιο να παραπέμπει στις εκτιμήσεις των επιστημόνων και των μελών της δικοινοτικής επιτροπής ότι θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν τα σημεία διέλευσης από τις 8 Ιουνίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι θέμα πολιτικής απόφασης.

Το καθεστώς προσανατολίζεται σε άνοιγμα των οδοφραγμάτων την 1η Ιουλίου, ενώ όσοι εισέρχονται στις κατεχόμενες περιοχές πριν την ημερομηνία αυτή θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Σε απάντηση μάλιστα της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει κανονικά με την υλοποίηση της κοινής θέσης Αναστασιάδη – Ακιντζί για άνοιγμα των οδοφραγμάτων τη Δευτέρα, ανακοίνωσε  τον καθορισμό εξόδων καραντίνας για όσους θα εισέρχονται στα κατεχόμενα από τις 8 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου. Όλα αυτά, τη στιγμή που από την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσουν κανονικά οι πτήσεις από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος τόνισε και  την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για λειτουργία των οδοφραγμάτων τη Δευτέρα. Το υπουργείο Εσωτερικών επίσης προχώρησε σε διάταγμα για τους όρους και τους δικαιούχους χρήσης των οδοφραγμάτων από τη Δευτέρα.

Βουλή – Ολομέλεια
Συνεδριακό Κέντρο, Λευκωσία, Κύπρος
Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία.
//
House of Representatives – Plenary session
Conference Centre, Lefkosia, Cyprus
Plenary session of the House of Representatives at Filoxenia Conference Centre.

ΣΤΟΜΕΤΑΞΥ , η  Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος της Βουλής, που κατέθεσε το ΕΛΑΜ,  για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων μέχρι την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με 2 ψήφους υπέρ, 35 εναντίον και 2 αποχές.

Προηγουμένως η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχθηκε το αίτημα των εισηγητών του ψηφίσματος, αυτό να κατατεθεί, συζητηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία με τη διαδικασία των κατ’ επείγοντος.

Share this post