Μετά τον Μπαχτσελί και το AKP κατά Ακιντζί

Μετά τον Μπαχτσελί και το AKP κατά Ακιντζί

Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τον κυβερνητικό εταίρο , αρχηγό του ΜΗΡ Ντεβλέντ Μπαχτσελί , στην επίθεση και διαβολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Μουσταφά Ακιντζί “πρέπει να απολογηθεί” για τις δηλώσεις του στην βρετανική εφημερίδα “Guardian”, στην οποία ανέφερε ότι ‘είναι τρομακτικό η βόρεια Κύπρος να προσαρτηθεί στην Τουρκία’, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.
Σε ανάρτησή στον λογαριασμό του στο twitter, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ ανέφερε ότι “το αξίωμα του ‘προέδρου της τδβκ’ είναι ένα αξίωμα που απαιτεί σεβασμό και τιμή, ωστόσο οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Ακιντζί που βρίσκεται σε αυτό το αξίωμα περιέχουν ασεβείς εκφράσεις ενάντια στην Τουρκική Δημοκρατία και τους Τ/k”. Ο Τσελίκ πρόσθεσε: “πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την ασέβεια που επέδειξε εναντίον της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, εκείνοι που αντίκρισαν με χαρά τις δηλώσεις Ακιντζί είναι οι ε/κ εφημερίδες, οι οποίες είναι εχθρικές στην υπόθεση των Τ/Κ. “Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας και της δίκαιης υπόθεσης των Τ/Κ. Εάν ο Ακιντζί προσαρμόζεται με το ύφος των Ε/Κ πολιτικών, που εχθρεύονται τους Τ/Κ, είναι φανερό ότι αυτό αποτελεί ασέβεια στις αρχές της ‘προεδρίας της τδβκ’. Η Τουρκική Δημοκρατία υπό όλες τις συνθήκες είναι δίπλα στους Τ/Κ. Όπως υποστήριζε χθες την υπόθεση των Τ/Κ θα συνεχίσει να την στηρίζει και σήμερα χωρίς δισταγμό”, έγραψε  ο Ομέρ Τσελίκ.

Στις επιθέσεις απάντησε ο Μουσταφά Ακιντζί με γραπτή ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι το σενάριο προσάρτησης, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας, είναι φρικτό, και πως αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Τουρκίας.
«Αυτό είναι ένα σενάριο που θα διαλύσει την ‘ΤΔΒΚ’. Το υποστηρίζω αυτό και είναι κάτι που δεν το λέω για πρώτη φορά, γιατί αυτό είναι ένα πραγματικό συναίσθημα και σκέψη του ‘τ/κ λαού’», είπε ο κ. Ακιντζί.
Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως ότι είπε στην εφημερίδα Guardian είναι παρόμοιο με αυτά που είπε στις 5 Φεβρουαρίου.

Χαρακτήρισε αβάσιμους τους λόγους της επίθεσης κατά αυτών που λέει. «Το θέμα δεν είναι πολύπλοκο, είναι ξεκάθαρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι Τ/κ δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα της ε/κ πλευράς ή να ζήσουν με μια διαρκή σχέση εξάρτησης από την Τουρκία».

Επεσήμανε πως η κοινωνία δεν αγκαλιάζει την πιθανότητα μιας προσάρτησης και πως το κύριο είναι η «ΤΔΒΚ» να μετατραπεί σε μια από τις ισότιμες συνιστώσες πολιτείες και να λάβει μια σεβαστή θέση υπό μια ομόσπονδη στέγη.

«Αυτή η προσπάθεια πρέπει να υποστηριχτεί. Μια τέτοια Κύπρος με τον βορά και τον νότο της, θα καταστεί φιλική προς την Τουρκία. Αυτό είναι προς όφελος όλων», σημείωσε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως η πολιτική ότι «η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική» αποτελεί ένα σλόγκαν της δεκαετίας του ’50.

«Δεν αφορά την πραγματική κατάσταση. Υπάρχουν διαφορετικές κοινότητες που ζουν στην Κύπρο και η αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής δομής στην οποία να ζήσουν ειρηνικά συνεχίζεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Share this post