Λειτουργία στον Απόστολο Βαρνάβα

Λειτουργία στον Απόστολο Βαρνάβα

Του Αρχιμ. Τριφύλλιου Ονησιφόρου

Στην κατεχόμενη Σταυροπηγιακή μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, λίγο έξω από την Αμμόχωστο, τελέσθηκε σήμερα Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, Θεία Λειτουργία , η οποία περιλαμβάνεται σε αυτές ,που προγραμματίστηκαν από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Πολλοί πιστοί προσήλθαν στο Καθολικό της Μονής, για να προσευχηθούν στον Ιδρυτή και προστάτη της αρχαιοτάτης Εκκλησίας της Κύπρου στο κατεχόμενο μοναστήρι, το οποίο ανάγει την ίδρυσή του στα τέλη του 5ου αιώνα, όταν αποκαλύφθηκαν τα ιερά λείψανα του Αποστόλου Βαρνάβα και επ’ αυτών το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής και πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου.


Ο Πανοσιολογιώτατος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας κήρυξε το θείο λόγο. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ελεύθερη βούληση του κάθε ανθρώπου, όπως προβάλλεται από τα σημερινά αναγνώσματα.
«Ο Χριστός μάς χάραξε τον δρόμο, αλλά δεν μας αναγκάζει να Τον ακολουθήσουμε. Με το ζόρι δεν ακολουθεί κανείς τον Χριστό. Αλλά, μέσα από την δύναμη της ελευθερίας που μάς προσφέρθηκε από τον Θεό και Δημιουργό μας, καλούμαστε να Τον συναντήσουμε, να Τον ακολουθήσουμε. Ο Κύριος δεν υποχρεώνει κανέναν να γίνει μαθητής Του. Οι μαθητές Του θέλει να είναι εθελοντές στην αλήθεια. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί για το παρευρισκόμενο πλήθος τα λόγια: ¨Όποιος θέλει να με ακολουθήσε騻, ανέφερε. Η καλή πράξη, επεσήμανε ο Καθηγούμενος , Αρχιμ. Ιωάννης, έχει πράγματι αξία, «όταν η θέληση του ανθρώπου είναι στραμμένη ελεύθερα στο καλό, και όχι όταν ο άνθρωπος υποχρεώνεται να πράξει τα άριστα».
Επίσης , ο Αρχμ. Ιωάννης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Άριστος δεν είναι κανένας άνθρωπος επί της γης. Και ο πιστός δεν αγχώνεται για να γίνει άριστος ή αλάθητος, ούτε απογινώσκει κάθε φορά που πέφτει στην αμαρτία. Όλα αυτά, τα οποία συνιστούν μία καταπίεση στην ψυχή των ανθρώπων, δυστυχώς έχουν παρεισφρύσει στην Εκκλησία από λανθασμένους κύκλους και διδασκαλίες. Ο Χριστός δεν απαιτεί από μας μία ζωή αλάνθαστη, αλλά μία ζωή με μετάνοια, με ταπείνωση, με ολοκληρωτικό δόσιμο στους άλλους και μία συνεχή διαγραφή του εαυτού μας. Πραγματικός μιμητής και ακόλουθος του Χριστού δεν είναι αυτός που κηρύττει, ηθικολογεί και σεμνοτυφεί, αλλά εκείνος που ενώ πέφτει πολλές φορές λόγω της αδυναμίας του, ταπεινούμενος αναλαμβάνει συνεχώς τον σταυρό του μέχρι τέλους».


Τέλος, ο κ. Ιωάννης ευχήθηκε στους πιστούς να βιώνουν πάντοτε στις καρδιές τους τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία θα παρηγορεί, ενισχύει και συντροφεύει στις δοκιμασίες της ζωής.

Share this post