Λαβρόφ: Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες για Λιβύη

Λαβρόφ: Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες για Λιβύη

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Μόσχας βρίσκονται σε καλό δρόμο εκτίμησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ria το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος επικεφαλής της διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο, έως αύριο το πρωί, προκειμένου να αποφασίσει επί της συμφωνίας.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν ήθελαν  να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.
Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγεζ Σαράτζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από το Κάιρο ,επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ αλ Μίσρι, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Φάγεζ Σαράτζ

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χάφταρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας» , φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρι.

Η πρόσφατη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη αποδίδει θετικά αποτελέσματα στην Λιβύη. Με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσία οι εμπλεκόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης , σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας “Καθημερινή” Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη, Νίκο Στέλγια, συμφωνούν για εκεχειρία. Αμέσως μετά την εκεχειρία ακολουθεί τετραμερής διάσκεψη στην Μόσχα, στην οποία θα συμμετάσχουν Ρωσία, Τουρκία και οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Λιβύη. Τουρκικές πηγές δεν αποκλείουν την σύναψη μιας συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, με την καθοδήγηση του Κρεμλίνου και την υποστήριξη της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι λιβυκές δυνάμεις που είναι πιστοί στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν ότι η κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε στις 00:01 π.μ., την 12η Ιανουαρίου, υπό τον όρο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους αντιπάλους τους. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) συμφώνησε για την ανακωχή. Η Τουρκία και η Ρωσία προέτρεψαν τα αντιμαχόμενα κόμματα της Λιβύης να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός εν μέσω συγκρούσεων και αεροπορικών επιθέσεων.

Από τον Απρίλιο, οι δυνάμεις του εθνικού στρατού της Λιβύης που είναι πιστοί στον Χάφταρ διεξάγουν εκστρατεία για να καταλάβουν την Τρίπολη.

Στρατάρχης Χαφτάρ

Σε μια δήλωση, που δημοσιεύτηκε και στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση της Τριπολης δήλωσε: «απαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο και την έκκληση του Ρώσου Προέδρου για κατάπαυση του πυρός, ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Προεδρίας της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας ανακοινώνει την κατάπαυση του πυρός ξεκινώντας στις 00:00 στις 12 Ιανουάριου».

Χαιρετίζουν την εκεχειρία

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την ανακωχή και προέτρεψε τα συγκρουόμενα κόμματα «να τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφορών».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν ένα «πρώτο βήμα» προς μια πολιτική λύση, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για την τελική λύση.

Λίγο μετά την κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Τρίπολης έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας επαίνεσε την κατάπαυση του πυρός, αναφέροντας ότι είναι το «αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διπλωματίας της Τουρκίας».

Τετραμερής διάσκεψη στην Μόσχα

Πριν από λίγη ώρα, το ρωσικό πρακτορείο Tass μετέδωσε την πληροφορία ότι «οι αναμενόμενοι απεσταλμένοι της Λιβύης έφθασαν στη Μόσχα και σύντομα θα ενταχθούν στη ρωσική-τουρκική συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών και αρχηγών Αμύνης, όπως έγραψε η εκπρόσωπος τύπου της Ρωσικής Υπουργού Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στη σελίδα της στο Facebook».

Share this post