Κατάνυξη στο Φανάρι και στην Χάλκη

Κατάνυξη στο Φανάρι και στην Χάλκη

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε την Μ.Παρασκευή, 17 Απριλίου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με τη συμμετοχή των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής, οι οποίοι όλες αυτές τις ημέρες της Μ.Εβδομάδας έχουν στελεχώσει τα Πατριαρχικά αναλόγια μετά την αναγκαστική απουσία των Πατριαρχικών χορών. Για πρώτη φορά, λόγω των απαγορευτικών μέτρων για τον κορονοϊό , δεν  έγινε Πατριαρχική συγχοροστασία.

 

Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά την περιφορά του Επιταφίου, εντός και εκτός του Πατριαρχικού Ναού.

 

 

Το πρωί της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με δελτίο του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου  τελέστηκε η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, κατά την οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τον χειροποίητο κεντητό επιτάφιο, με το άχραντο σώμα του Κυρίου, περιέφεραν στο Ναό και τοποθέτησαν εντός του ανθοστολίστου Ιερού Κουβουκλίου, στο κέντρο του Σολέα, ο Μ.Πρωτοσύγκελλος Ανδρέας και ο Μ.Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε πρώτος και ακολούθησαν οι Κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, στους οποίους ο Παναγιώτατος μοίρασε τα καθιερωμένα άνθη.

 

 

 

https://www.facebook.com/ERT3Social/videos/510165399680447/

Όπως κάθε Μ.Παρασκευή, έτσι και εφέτος, ο Παναγιώτατος μετέβη στην Ι.Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και προσκύνησε στον τάφο του αμέσου προκατόχου του Πατριάρχη Δημητρίου, κατέθεσε άνθη και έψαλε τρισάγιο, επικαλεσθείς την αγία ευχή του.

* * *

Με αφορμή τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και ενόψει της εορτής της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε, κατά τη διάρκεια διαδοχικών τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε, τις εγκάρδιες ευχές του Μητροπολίτη Τύχωνα, επί κεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Αμερική (OCA), του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καθ.Προκόπη Παυλόπουλου, και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ.Κων.Βλάσση. Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τους συνομιλητές του για τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού που τρέφουν προς την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και τους απένειμε την πατρική ευχή και Πατριαρχική ευλογία του. Ευχήθηκε δε ο Αναστηθείς Χριστός να χαρίζει σε όλους τους ανθρώπους υγεία και δύναμη, ιδιαιτέρως σε όλους όσοι δοκιμάζονται.

Στην Χάλκη

Με την καθιερωμένη τάξη της Χάλκης, τελέστηκε χθες , Μ. Παρασκευή (17-4-2020), η Ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, στον Λόφο της Ελπίδας, στην Θεολογική Σχολή.
Προέστη ο νέος Ηγούμενος της Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός. 
Η περιφορά του Επιταφίου έγινε και στους κήπους της Σχολής, εκεί όπου ευωδιάζει η άνοιξη.
Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Επιτάφιος φέτος ήταν διαφορετικός.

 

 

Χωρίς την παρουσία πιστών, αλλά με την παρουσία, νοερώς, όλων των αποφοίτων της Χάλκης, που περιμένει την δική της Ανάσταση! Ο Ηγούμενος της Μονής Επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός ήταν ενδεδυμένος με συνήθη αρχιερατική στολή και όχι , ως είναι η παράδοση της Μονής με τον κειμηλιακό αρχιερατικό σάκο του ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος τον δώρισε στην Μονή ως απόφοιτος της Τροφού Σχολής.

Στον Επίσκοπο Αραβυσσού και στην Μονή προσέφερε όλη αυτή την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής της υπηρεσίες του ως εφημέριος ο Ιερομόναχος Επιφάνιος από την Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. 

Μετά την χθεσινή Ακολουθία του Επιταφίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός έστειλε το ακόλουθο μήνημα στα μέλη  της Ομάδας Θεολόγων Χάλκης:
“Εύχομαι και προσεύχομαι
Ο Θείος λόγος και η θυσία της Σταύρωσης, ας καθοδηγούν την κάθε σκέψη μας για να βλέπουμε πίσω με κατανόηση, μπροστά με ελπίδα, γύρω μας με αγάπη!
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
Ο Ηγούμενος
ο Αραβισσού Κασσιανός

*Διαβάστε τις αναμνήσεις του αποφοίτου της Θεολογικής Χρίστου Πλέγκα στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100011450841668

Share this post