Ημερολόγια 2020 του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ημερολόγια 2020 του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σε άριστη έκδοση κυκλοφόρησαν, όπως είθισται και φέτος τα ημερολόγια του σ.έ. 2020 του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.
Το πρώτον ( ΕΠΕΤΗΡΙC ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΕΤΟΥC 2020) είναι πλέον το γνωστό ογκώδες ημερολόγιον το οποίο εκδίδεται κάθε χρόνο και περιέχει το τυπικό μέρος των ιερών ακολουθιών του έτους, το ιστορικό και το διοικητικό μέρος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Την κατάρτιση του τυπικού μέρους επιμελήθηκε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιος Λαδουκάκης, την εκτύπωση επιμελήθηκαν ο Σεβ. Μητροπ. Κυδωνιών Αθηναγόρας και ο Πανοσιολ. Αρχμ. π. Αγαθάγγελος Σίσκος και το μεγαλύτερο τμήμα του φωτογραφικού υλικού ανήκει στον ταλαντούχο φωτογράφο κ. Νικόλαο Μαγγίνα. Το ημερολόγιο είναι απαραίτητο εγχειρίδιο κάθε κληρικού και ιεροψάλτη για την ορθή εκτέλεση των ακολουθιών εσπερινού, όρθρου και θ. λειτουργίας.


Το ημερολόγιο φέτος αφιερώνεται στη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Ορθόδοξον Εκκλησίαν με την εξής ρήση:
«Η παρούσα επετηρίς του σωτηρίου έτους 2020, εξ αφορμής της κατά το παρελθόν έτος χορηγήσεως υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτοκεφάλου εκκλησιαστικού καθεστώτος εις την εν Ουκρανία Ορθόδοξον Εκκλησία αφιερούται εις τα από αιώνων προνόμια της Μητρός Εκκλησίας Κων/πόλεως, τα θεσπισθέντα δια αποφάσεων Οικουμενικών Συνόδων και καθαγιασθέντα διά της κανονικής παραδόσεως και πράξεως της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Το ημερολόγιο επίσης περιέχει σύντομο ιστορικό σημείωμα περί του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήρη κατάλογο των Πατριαρχών από την ίδρυση της Εκκλησίας της Πόλης μας μέχρι σήμερα.
Περιγράφοντας το ημερολόγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι απαραίτητο να μνησθώμεν και του αειμνήστου και σεβαστού κληρικού Μ. Οικονόμου της Μ.Χ.Ε. π. Μελετίου Σακκουλίδη, ο οποίος για πολλά έτη είχε την επιμέλεια της έκδοσης του τυπικού τμήματος. Ας είναι η μνήμη του αιώνια.
Επίσης εκδόθηκε και πάλι και το έτερο εγκόλπιο ημερολόγιο «της τσέπης» σε άριστη επίσης έκδοση , του οποίου φέτος η κεντρική θεματική ενότητα, όπως αναφέρει στον πρόλογο του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι: «αι ανά την οικουμένην Επαρχίαι της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας καθώς και εις την αντίστοιχον Επετηρίδα του Οικουμ. Πατριαρχείου περιγράφονται εν αδραίς γραμμαίς αι κανονικαί ευθύναι της μητρός ημων εκκλησίας».


Υπεύθυνος επί της ύλης ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος. (Σ.Σ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ -Αθήνα Συγχαρητήρια σε όσους κοπίασαν για τις εκδόσεις αυτές. Και του χρόνου.
 ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” της Πόλης

Share this post