Η κυβέρνηση ανοίγει την Κυριακή τα οδοφράγματα

Η κυβέρνηση ανοίγει την Κυριακή τα οδοφράγματα

*Εκτός από την οδό Λήδρας. Ενημερώθηκε ο Ακιντζί.

* Σε κίνδυνο την επιδημιολογική εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει η ΕΔΕΚ


*Χωρίς κρούσματα για τέταρτη μέρα οι  ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές

Η απόφαση για άνοιγμα των οδοφραγμάτων λήφθηκε στην πρωινή σύσκεψη της επιστημονικής ομάδας και της διυπουργικής Επιτροπής, υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία αξιολογήθηκαν τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται κατά την τρίτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων. Παρών ήταν και ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, Λεωνίδας Φυλακτού.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ανακοινώνοντας την απόφαση, είπε ότι θα επιτρέπεται σε Κύπριους πολίτες και σε όσους διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα από όλα τα σημεία πλην αυτού της οδού Λήδρας. Τόνισε ότι όσοι διακινούνται πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για τον κορονοϊό με αρνητική ένδειξη και με ισχύ τουλάχιστον εβδομήντα-δύο ώρες πριν από κάθε διακίνηση.

Επιπλέον, οι Αρχές θα προβαίνουν σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όσους θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης.

Ο κύριος Σεντώνας ανέφερε ότι η απόφαση μπορεί να διαφοροποιηθεί αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη  ότι οι Τουρκοκύπριοι – μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, ενημέρωσαν πως θα επιτρέπονται πτήσεις στα κατεχόμενα από και προς την Τουρκία, την οποία έχουν κατατάξει στην κατηγορία “Αλφα”, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατατάσσει στις χώρες υψηλού κινδύνου.

Επεσήμανε ότι η Επιστημονική Ομάδα συμφώνησε πως τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρέθεσαν προφορικώς οι Τουρκοκύπριοι, δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο και την ικανότητα επιδημιολογικής αντιμετώπισης της κατάστασης στα κατεχόμενα. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη συνεδρίαση της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία την περασμένη Τετάρτη, δεν παρουσιάστηκε γραπτώς από τουρκοκυπριακής πλευράς, επιδημιολογικό δελτίο, στο οποίο να περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση στα κατεχόμενα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διαβιβάσει στους Τουρκοκυπρίους αναλυτικά στοιχεία, όσον αφορά τις ελεύθερες περιοχές.

Ο Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι για την απόφαση της Κυβέρνησης ενημερώθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ στην σύσκεψη η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου αξιολογήθηκε ως άριστη, αφού φαίνεται να μην υπάρχει εγχώρια μετάδοση του ιού.

Στη σύσκεψη τέθηκε, επίσης, το θέμα το θέμα της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών στα αεροδρόμια από αύριο. Περί του τέλη Ιουνίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη  με την επιδημιολογική ομάδα.

 

Η επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων με τον τρόπο που προκρίνεται θέτει σε κίνδυνο την επιδημιολογική εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας,δηλώνει η επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Νατάσα Ιωάννου

 

Δεν καταγράφηκε κρούσμα

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα δεν  καταγράφηκε οποιοδήποτε κρούσμα κορονοϊού στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την ήδη εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα στο νησί.

Το άκρως θετικό αποτέλεσμα προέκυψε από σύνολο επτακοσίων-εξήντα-τριών εργαστηριακών διαγνώσεων.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών παραμένει στα εννιακόσια-ογδόντα-πέντε.

Ένας ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσηλευτήριο αναφοράς. Πλέον, κανένας προσβληθείς από τον ιό δεν νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο ασθενής που νοσηλευόταν εκτός αναπνευστήρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Λευκωσία, έχει μεταφερθεί σε κοινό θάλαμο, αφού εντοπίστηκε αρνητικός στον ιό σε επανειλημμένους εργαστηριακούς ελέγχους.

Απόκτηση Κυπριακής Κάρτας Πτήσης (CyprusFlightPass) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://www.cyprusflightpass.gov.cy
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι από τις 20 Ιουνίου 2020 όλοι οι επιβάτες που προτίθενται να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούνται, για σκοπούς επιβίβασης, να προσκομίσουν την Κυπριακή Κάρτα Πτήσης (CyprusFlightPass).  Για την απόκτηση της Κυπριακής Κάρτας Πτήσης (CyprusFlightPass) οι επιβάτες πρέπει εκ των προτέρων να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα έγγραφα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

https://www.cyprusflightpass.gov.cy .

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση ύπαρξης τεχνικού προβλήματος ή προγραμματισμένης συντήρησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν χειρόγραφα τα απαιτούμενα έντυπα τα οποία είναι αναρτημένα στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα

Share this post