Η Κύπρος μπήκε στο “ψυγείο”

Η Κύπρος μπήκε στο “ψυγείο”

Στους – 9 βαθμούς η θερμοκρασία στα ψηλότερα ορεινά.

Ψηλή πίεση και ψυχρή αέρια μάζα, που υποχωρεί την Τετάρτη (12/2), επηρεάζουν την περιοχή σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, με τις θερμοκρασίες σε ολόκληρο το νησί να είναι πολύ χαμηλές.
Ενδεικτικό ότι η θερμοκρασία, το βράδυ του Σαββάτου (8/2) έπεσε  γύρω στο μηδέν στο εσωτερικό, γύρω στους 4 στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 3 υπόλοιπα παράλια και γύρω στους πλην 9 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά, τα ημιορεινά και αργότερα τοπικά σε υπήνεμες περιοχές του εσωτερικού ή και των παραλίων, θα σχηματίστηκε παγετός.
Η Κύπρος έχει μπει για τα καλά στο «ψυγείο», με τα χιόνια να ντύνουν στα λευκά, όχι μόνο περιοχές του Τροόδους αλλά και περιοχές στα πεδινά.
Όπως διαπιστώνεται από εικόνες που δημοσιεύονται στην ομάδα «Καιρόφιλοι Κύπρου» το χιόνι έχει στρώσει για τα καλά, ωστόσο προκαλεί μικροπροβλήματα στο οδικό δίκτυο, κυρίως προς Τρόοδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έγιναν αναφορές για χιονόνερο σε Αρχάγγελο και Δάλι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ανοικτοί για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πλέον όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Τρόοδος, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας που δόθηκε λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι σήμερα Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου.

Ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες είναι και οι ακόλουθοι δρόμοι στα ορεινά:
-Κακοπετριάς – Pinewood – Πεδουλά
-Πεδουλά – Κύκκου
-Πεδουλά – Προδρόμου
-Προδρόμου – Πλατρών
-Προδρόμου – Λεμύθου
-Προδρόμου – Τροόδους
-Καρβουνά – Τροόδους
-Πλατρών – Τροόδους
Προτρέπονται όσοι διακινούνται στα ορεινά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλή, ασφαλή ταχύτητα, να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να παρέχουν προτεραιότητα σε άλλους διερχόμενους οδηγούς οχημάτων όπου χρειαστεί.

Στο οδικό δίκτυο των αστικών περιοχών και στους αυτοκινητοδρόμους, δεν παρουσιάζεται οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα.
Επισημαίνεται ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο στα ορεινά είναι μεταβαλλόμενη λόγω των χειμερινών συνθηκών που επικρατούν και προτρέπεται το κοινό να ενημερώνεται για την κατάσταση του οδικού δικτύου μέσω της εφαρμογής – application “Αστυνομία Κύπρου” ή μέσω της ιστοσελίδας της Αστυνομίας www.cypruspolicenews.com, στην κατηγορία “Οδικό Δίκτυο”.

Σπήλια

Η πρόγνωση του καιρού:

Σήμερα, Κυριακή (9/2), ο καιρός θα είναι ψυχρός, ενώ περίοδοι με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά, που πιθανό να δώσει τοπικά ελαφρές βροχές ή και το πρωί λίγο χιονόνερο, στα πεδινά, αλλά τοπικά στα ορεινά και τα ημιορεινά παροδικά ελαφρά χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, μέτριοι και τοπικά ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ, αλλά στα δυτικά και τα βόρεια ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και στα προσήνεμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα παράλια και γύρω στους πλην 3 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Ο παγετός αναμένεται να διατηρηθεί στα ορεινά, και τοπικά στα ημιορεινά.
Τη Δευτέρα (10/2) ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός, ενώ παροδικά θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις. Ο παγετός θα παραμείνει στα ορεινά. Τη νύκτα, στα ορεινά, τα ημιορεινά και αργότερα σε υπήνεμες περιοχές του εσωτερικού και των παραλίων, θα υπάρχει παγετός.
Την Τρίτη (11/2) ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικά, ελαφρές κυρίως, βροχές, ως επί το πλείστον από το μεσημέρι και μετά. Τοπικά στα ορεινά αναμένεται παροδική ελαφρά χιονόπτωση.
Την Τετάρτη (12/2) ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές, ελαφρές κυρίως, βροχές και στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους παροδική ελαφρά χιονόπτωση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο μέχρι την Τρίτη, παραμένοντας όμως κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Τετάρτη θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Share this post