Η Αστυνομία κάνει έρευνα για Μόρφου -Τριμυθούντος

Η Αστυνομία κάνει έρευνα για Μόρφου -Τριμυθούντος

Οδηγίες για να διερευνηθεί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε αδικήματα πάντα κατά παράβασης του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο και του άρθρου 370 του ποινικού κώδικα, από πλευράς του Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφυτου, κατά τη χθεσινή Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, σε Ιερό Ναό της Κοινότητας Περιστερώνας, έδωσε σήμερα ο Αρχηγός Αστυνομίας.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου είπε ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο και όταν διαπιστώνονται οποιεσδήποτε παραβάσεις θα καταγγέλλονται χωρίς καμία εξαίρεση. Ερωτηθείς για το χθεσινό περιστατικό σε Ιερό ναό της Περιστερώνας, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην παρουσία πολιτών και του Μητροπολίτη Μόρφου, ο κ. Ανδρέου είπε ότι υπήρξε μια πληροφόρηση ότι στον συγκεκριμένο Ιερό Ναό στην Περιστερώνα υπήρχαν πολίτες, κατά παράβαση των σχετικών διαταγμάτων .
Στον Ναό, συνέχισε, μετέβησαν μέλη της Αστυνομίας, τα οποία προέβησαν σε τρεις καταγγελίες, εκ των οποίων η μία αφορούσε τον Ιερέα του Ναού. Απαντώντας σε ερώτηση για τον Μητροπολίτη Μόρφου, ο κ. Ανδρέου είπε ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας έδωσε οδηγίες σήμερα για να γίνει διερεύνηση της υπόθεσης, να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε αδικήματα πάντα κατά παράβασης του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο και του άρθρου 370 του ποινικού κώδικα.
«Όλοι είναι ίσοι απέναντι στο Νόμο και όταν διαπιστώνονται οποιεσδήποτε παραβάσεις, θα καταγγέλλονται χωρίς καμία εξαίρεση. Για μια ακόμα φορά κάνουμε έκκληση προς όλους, και πιστούς και Ιερείς, για πλήρη συμμόρφωση με τα σχετικά διατάγματα. Επαναλαμβάνουμε ότι σύμφωνα με το διάταγμα απαγορεύεται ρητά η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας», σημείωσε.  

 

Πληροφορίες από αστυνομική πηγή αναφέρουν ότι στον Μητροπολίτη Μόρφου δεν επιδόθηκε εξώδικο , αλλά , αν η Αστυνομία στοιχειοθετήσει υπόθεση εναντίον του και ανάλογα με την μελέτη του φακέλου από τον Γενικό Εισαγγελέα , θα κατηγορηθεί γραπτώς στο Δικαστήριο.     Το ίδιο ισχύει και για διερευνώμενη  υπόθεση  κατά του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα.  

 

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης , δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό alpha  ότι διερευνώνται και οι δύο περιπτώσεις, γιατί ήδη από τις ενέργειες αυτές προκύπτουν ποινικά αδικήματα. “Είναι υποκίνηση ουσιαστικά στην διάπραξη ποινικού αδικήματος”, είπε.  Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος είχε καλέσει τους πιστούς από την περασμένη εβδομάδα για να προσέλθουν στις εκκλησίες. Ήρθαμε σε επαφή μαζί του, του εξηγήσαμε την θέση της Αστυνομίας και έχει προειδοποιηθεί ότι σε περίπτωση, κατά την οποία δεν υπάρξει πειθαρχία,  τότε θα διερευνηθεί υπόθεση εναντίον του.

Στις προειδοποιήσεις της Αστυνομίας που του έγιναν την περασμένη Παρασκευή, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος, απάντησε “ο καθένας την δουλειά του”, σπάζοντας την επομένη την καραντίνα σε ναό στο Δάλι, κατέληξε ο Αρχηγός Αστυνομίας.

Εξάλλου, για  το Άγιο Φως, ο κ. Ανδρέου είπε ότι έχουν ληφθεί κάποιες πληροφορίες ότι ενδεχομένως είτε πολίτες να μεταβούν σε Εκκλησίες για να  το λάβουν , είτε οι ιερείς να μεταβούν σε σπίτια για να το μεταφέρουν. Ο κ. Ανδρέου  υπενθύμισε ότι μετά τις 9 το βράδυ απαγορεύεται ρητά η διακίνηση πολιτών, πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Εργαζομένου, το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα της μετακίνησης κατά τις πιο πάνω ώρες.

Μητροπολίτης στην Ελλάδα παραπέμφθηκε σε δίκη

Για τις 25 Μαΐου όρισε ο εισαγγελέας Κέρκυρας, Διονύσιος Λαμπρίδης, την δίκη της δημάρχου Κέρκυρας, Μερόπης Υδραίου, καθώς και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρη Μεταλληνού, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κοινή δικογραφία με τον μητροπολίτη Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριο, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για παραβίαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΔΙΑ/ΓΠ.οικ.23093/20020 σε συνδυασμό με ΠΝΠ 25.02.2020.

Η δήμαρχος φέρεται, σύμφωνα με τη δικογραφία, να παραβίασε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την εφαρμογή των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και να παρέστη στη χθεσινή λειτουργία των Βαΐων που τελέστηκε στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, γεγονός που η ίδια αρνήθηκε με ανακοίνωσή της.
«Είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω την μικροκομματική εκμετάλλευση που επιχειρούν κάποιοι, αλλά και τη στοχοποίησή μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ενώ στην ίδια ανακοίνωση επεσήμανε:
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας, είμαι υποχρεωμένη να αναφερθώ στην πραγματική διάσταση των γεγονότων. Ο Δήμος θέσπισε την τελετή λιτάνευσης του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Δεν πρόκειται για λειτουργία,  αλλά για λιτάνευση και δέηση του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος, σε ανάμνηση του θαύματος της σωτηρίας του νησιού από την πανώλη το 1630 μχ. Η απόφαση ήταν η λιτάνευση να ακυρωθεί και να πραγματοποιηθεί περιφορά, αυστηρά εντός του ναού και όχι γύρω από το ναό για να μην υπάρξει συνάθροιση πιστών. Στον ιερό ναό προσήλθα χωρίς να παραβιάσω θύρες, παρέμεινα τηρώντας όλες τις αποστάσεις για λίγα λεπτά, μόνο για την περιφορά, ως εκπρόσωπος όλου του δήμου και αποχώρησα. Στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων δεν ήμουν παρούσα και δεν μετείχα της Θείας Κοινωνίας, όπως ψευδώς διαδίδεται. Καλώ τους συμπολίτες μου να συνεχίσουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της πολιτείας και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Δεν χρειάζομαι και δεν χρησιμοποιώ δικαιολογίες, ξέρω να αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων μου. Αν η ενέργειά μου να βρεθώ στον Ι. Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος για τους συγκεκριμένους λόγους που προανέφερα, προκάλεσε ηθική ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη στους συμπολίτες μου ή εξέπεμψα λάθος μήνυμα προς την κοινωνία, ζητώ συγγνώμη. Από εκεί και πέρα, είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω και την μικροκομματική εκμετάλλευση που επιχειρούν κάποιοι, αλλά και τη στοχοποίησή μου. Μιλώντας πάντα με την γλώσσα της αλήθειας και με το έργο μου».

Να αγνοήσουν τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού και να προσέλθουν στην εκκλησία για να κοινωνήσουν καλούσε τους πιστούς ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Νεκτάριος, τον Μάρτιο, λίγο μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις.

 


Σε ηχητικό ντοκουμέντο που παραθέτει η τοπική ιστοσελίδα του νησιού Corfupress, ο Μητροπολίτης ακούγεται να δυσανασχετεί με τα μέτρα της κυβέρνησης και ειδικά με τις εξαιρέσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο μητροπολίτης Νεκτάριος στο κήρυγμά του προέτρεψε τους πιστούς να δηλώσουν ότι βγαίνουν έξω για να γυμναστούν και να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να πάνε στην εκκλησία. «Βγάλτε λοιπόν και εσείς μια τέτοια άδεια ώστε να λέτε ότι εξέρχομαι για την προσωπική μου άσκηση και ελάτε στην εκκλησία να κοινωνήσετε, να προσευχηθείτε» είχε πει στις 25 Μαρτίου.

Επίσης, τόνισε πως οι πιστοί δεν αντέχουν να γιορτάσουν το Πάσχα κλεισμένοι στο σπίτι τους και χαρακτήρισε τα μέτρα που έχουν επιβληθεί «πρόβα παγκόσμιας δικτατορίας».
«Προσευχηθείτε ώστε να αλλάξουν οι καταστάσεις αυτές της πρόβας, η οποία γίνεται παγκοσμίως, της πρόβας της παγκόσμιας λεγομένης δικτατορίας η οποία έχει άλλους σκοπούς. Και θέλω να πιστεύω ότι τούτο συντελείται στην εποχή μας και στην πατρίδα μας», ακούγεται να λέει ο Μητροπολίτης.

 

Share this post