Ελλάδα για πρώτη φορά γυναίκα ΠτΔ

Ελλάδα για πρώτη φορά γυναίκα ΠτΔ

Η Ελλάδα έχει  για πρώτη φορά στην ιστορία της γυναίκα πρόεδρο της Δημοκραίας. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία. Την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη ,  για την υποψηφιότητά της ενέκρινε η ευρύτατη πλειοψηφία των 261 εκ των 294 παρόντων βουλευτών σε μια διαδικασία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ορκωμοσία της, όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου. 

*Στο δελτίο ειδήσεων του ραδιοφώνου του ΡΙΚ , στις 22:00 η εκλογή  για πρώτη φορά γυναίκας στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν “μη- είδηση”! 

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», είναι ορισμένα από τα πρώτα λόγια της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Προηγουμένως,  ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ανακοίνωσε, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, βάσει του οποίου η εθνική αντιπροσωπεία την ανέδειξε ως νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη σύντομη πρώτη δήλωσή της, εμφανώς συγκινημένη, η κυρία Σακελλαροπούλου μίλησε για την ελληνική κοινωνία ως μια κοινωνία η οποία στηριζόμενη στη μακρά δημοκρατική της παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Αφού δε, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα μείζονα ζητήματα της εποχής μας, κάνοντας λόγο για την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, τις μετακινήσεις πληθυσμών, την υποχώρηση του κράτους δικαίου και την προστασία των αδυνάτων, σημείωσε: «Διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου».
Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στην διάδοχο του κ. Παυλόπουλου, υπογράμμισε ότι η ευρύτατη αποδοχή που έτυχε η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπό της, «επικυρώνει την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας». Και ο Πρόεδρος της βουλής συνέχισε: «Η εύλογη συνταγματικά και ιστορικά επιταγή για συναινετική εκλογή του Ανωτάτου Αρχοντος έτυχε με το παραπάνω εφαρμογής και τα υψηλά σας καθήκοντα, ως ρυθμιστού του πολιτεύματος που μεριμνά για την αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας, εκκινούν ευοίωνα». Παράλληλα, ο κ. Τασούλας σημείωσε: «Έχετε ήδη αποδείξει με την αυτοδημιούργητη πορεία σας πως διαθέτετε το θεσμικό παράστημα, ώστε να ανταποκριθείτε πλήρως στις ευθύνες του αξιώματος που μόλις προ ολίγου η Βουλή των Ελλήνων σας ανέθεσε. Ρυθμιστής του πολιτεύματος και εκφραστής της ενότητος του Εθνους που καλείται να εκπέμψει θετικά και γόνιμα μηνύματα στο εσωτερικό και εθνική αξιοπρέπεια στο εξωτερικό.
Στο εσωτερικό, όπου ξεκίνησε μία πορεία εμπέδωσης κανονικότητας και προκοπής και στο εξωτερικό όπου η όξυνση της εξ ανατολών προκλητικότητας απαιτεί σφυρηλάτηση τόσο της εθνικής ενότητας όσο και της αποτρεπτικής μας ισχύος». Και ο Πρόεδρος της βουλής κατέληξε: «Ηταν τόσο θετικό το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την πρωθυπουργική πρόταση, που ακόμη και όσοι δεν σας γνώριζαν ήδη έχουν πληροφορηθεί πολλά για την πανάξια δικαστικό λειτουργό που στο πρόσωπό της τιμάται τόσο η δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Γράφημα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα πρόεδρο τ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.  «Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ψηφοφορία, σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής.
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να πρόσθεσε πως με την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει «ένα παράθυρο στο μέλλον».
*Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:


«Σήμερα είναι μια σπουδαία, μια όμορφη, μια ηλιόλουστη μέρα για την Ελληνική Δημοκρατία, για τη Βουλή, για το πολίτευμά μας. Η εθνική αντιπροσωπεία εξέλεξε, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μια σπουδαία νομικό, μια σπουδαία δικαστή, μια προσωπικότητα, η οποία ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού Έθνους. Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε. Η νέα Ελλάδα η οποία ξημερώνει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Σήμερα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Θέλω, και πάλι να ευχηθώ στην κυρία Σακελλαροπούλου καλή επιτυχία στα καθήκοντά της και με οδηγό το Σύνταγμα είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε αποτελεσματικά προς όφελος πάντα της πατρίδας μας».

Ο Αναστασιάδης

Τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνεχάρη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
«Θερμά συγχαίρω για την εκλογή της, την νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή της εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα για δημιουργική και καρποφόρα μεταξύ μας συνεργασία», αναφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος.

 

Share this post