Ερντογάν εναντίον οίκων αξιολόγησης

Ερντογάν εναντίον οίκων αξιολόγησης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μ. Βασιλειάδης

Μιλώντας για την οικονομία κατά τη διάρκεια γεύματος -ιφτάρ στο Εμπορικό Επιμελητήριο στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων, ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες αντιμέτωπη με ένα ‘παιχνίδι ποσοστών και επιτοκίων’ και ότι επιχειρείται για μια ακόμη φορά να ‘σαμποταριστεί’.
Στη συνέχεια πρόσθεσε τα εξής: «Ούτε στα έσοδα, ούτε στα έξοδα, ούτε στο χρέος, ούτε και στον δανεισμό αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα η Τουρκία. Το απολύτως αντίθετο: Κοιτώντας τις μακροοικονομικές προβλέψεις για την Τουρκία, βλέπουμε ότι η χώρα –αφήστε στην άκρη τις αναπτυσσόμενες– βρίσκεται μπροστά από τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες. Από τον προϋπολογισμό μας… μέχρι το δημόσιο χρέος, από την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους μας σε συνάλλαγμα… μέχρι τα κεφαλαιακά διαθέσιμα των τραπεζών μας, ό,τι δείκτες υπάρχουν που επηρεάζουν την ανάπτυξη όλοι είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Οι εξαγωγές μας έσπασαν ρεκόρ, από $36 δις έφτασαν τα $162».
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «εκείνο που τους απασχολεί είναι το σχέδιό τους για διατάραξη των εκλογών της 24ης Ιουνίου, αλλά δεν θα τα καταφέρουν. Με παραγγελίες προς τους οίκους αξιολόγησης δεν θα καταφέρουν τίποτα».
Ο Τούρκος πρόεδρος  είπε επίσης τα ακόλουθα: «Στη γείτονά μας Ελλάδα ο κόσμος έχει βουλιάξει. Ωστόσο, στους βυθισμένους, τελειωμένους αυτούς ανθρώπους αναβάθμισαν την βαθμολόγηση της οικονομία κατά τέσσερα επίπεδα. Μα αφού βούλιαξαν, κατέρρευσαν; Δηλαδή εσύ πας και τους γλιτώνεις; Δείτε σήμερα πώς είναι οι δρόμοι στις πόλεις τους. Βλέπετε σε τι κατάσταση είναι…».
Υπενθυμίζεται ότι ο υψηλότερος βαθμός που κατείχε η Ελλάδα από οίκους αξιολόγησης ήταν το ‘A’ (με καλύτερο το ‘ΑΑΑ’) και από τον Ιανουάριο του 2009, μετά από αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των οίκων για την κατάσταση της οικονομίας της, ήρθε αντιμέτωπη με συνεχόμενες υποβαθμίσεις με αποτέλεσμα να φθάσει τον βαθμό ‘σκουπίδια’ (ομόλογα ανάξια επένδυσης). Οι αναβαθμίσεις ξεκίνησαν δειλά μετά το 2015.

Share this post