Ερντογάν: Διορία μέχρι τέλος του μήνα για το Ιντλίμπ

Ερντογάν: Διορία μέχρι τέλος του μήνα για το Ιντλίμπ

Οι ΗΠΑ ‘πάγωσαν’ πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών για το ΡΚΚ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

“Από εδώ και στο εξής η Τουρκία δεν θα παραβλέψει τις παραβιάσεις των συμφωνιών, που έχει υπογράψει με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για το Ιντλίμπ”, δήλωσε ο Τούρκος  ο πρόεδρος , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του σήμερα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η οποία πραγματοποιήθηκε με μία ημέρα καθυστέρηση, λόγω της επίσημης επίσκεψής του στης Ουκρανία.
Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Ιντλίμπ «οι οποίες», υπογράμμισε, «υποχρέωσαν την Τουρκία να αλλάξει τη στρατηγική της στα σύνορά της και στο Ιντλίμπ», ενώ , υποστήριξε, “οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έπραξαν όσα απορρέουν από τις συμφωνίες που συνάψαμε”. Εφεξής, τόνισε, δεν θα παραβλέψουμε ουδεμία κίνηση που ερμηνεύεται ως παραβίαση των συμφωνιών, των οποίων αποτελούμε μέρος».
Ο Ερντογάν  ανέφερε ότι είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι συριακές δυνάμεις οφείλουν να τραβηχτούν πίσω από τα τουρκικά παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ. «Αυτή τη στιγμή δύο από τα παρατηρητήριά μας έμειναν πίσω από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου [το καθεστώς] θα μετακινηθεί πίσω από αυτά τα σημεία. Αν δεν το κάνει, τότε η Τουρκία θα αναγκαστεί θα κάνει τη δουλειά αυτή μόνη της», προειδοποίησε.
Ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του ο Ερντογάν είπε ότι, εφόσον οι εγγυήτριες χώρες αδυνατούν να βάλουν τέλος στις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης, τότε η Τουρκία θα κληθεί αναπόφευκτα —όπως ανέφερε— να αναλάβει το έργο αυτό.  «Στην περίπτωση που, μέσα στις επόμενες ημέρες, δεν ληφθούν τα βήματα που αναμένουμε στο πλαίσιο αυτό, τότε δεν θα διστάσουμε να συνεχίσουμε από δεξιά, αριστερά και προς τα κάτω την επιχείρηση που ξεκινήσαμε στην περιοχή της επιχείρησης ‘Πηγή Ειρήνης’”.

  • Όπως έγινε γνωστό στρατιωτικό κομβόι εξήντα οχημάτων κατευθύνθηκε προς τα παρατηρητήρια των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιντλίμπ με σκοπό την ενίσχυσή τους. Οι δυνάμεις αποτελούνται, μεταξύ άλλων, και από στελέχη του σώματος Καταδρομέων.

Αυτός, συνέχισε, «είναι και ο νέος δρόμος που θα ακολουθήσει η Τουρκία έως ότου αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της για ασφάλεια στη Συρία».
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος  είπε ότι η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συνέχιση «της υπάρχουσας φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία. Με τις βαθιές σχέσεις μας από το εμπόριο στον τουρισμό, από τη βιομηχανία άμυνας στην ενέργεια, αναμένουμε από τη Ρωσία να αντιληφθεί τις ευαισθησίες μας για το θέμα της Συρίας».

*********

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ‘πάγωσαν’ για αόριστο χρονικό διάστημα ένα μυστικό πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών με την Τουρκία, αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το πρακτορείο ‘Reuters’, επικαλούμενο τέσσερεις αμερικανούς ανώνυμους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της είδησης, οι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνέβαλλε επί σειρά ετών στην αποτελεσματική στοχοποίηση μελών του ΡΚΚ από την Τουρκία και η εντολή ‘παγώματος’, η οποία δεν είχε μέχρι τώρα δημοσιοποιηθεί, λήφθηκε ως απάντηση στην επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία τον Οκτώβριο.


Οι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι, κοντά στο τέλος του περσινού έτους, οι ΗΠΑ διέκοψαν τις αναγνωριστικές πτήσεις περισυλλογής πληροφοριών που είχαν ως στόχο το ΡΚΚ, το οποίο τόσο η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ έχουν κατηγοριοποιήσει ως τρομοκρατική οργάνωση. Επιπλέον, ανέφεραν ότι ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιούσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τις επιχειρήσεις, τα οποία στάθμευαν στη βάση του Ιντζιρλίκ. Στα πλαίσια του προγράμματος που ίσχυε από το 2007, τα αμερικανικά drones συχνά πετούσαν μέχρι τις ορεινές περιοχές στο βόρειο Ιράκ, κοντά στα τουρκοϊρακινά σύνορα.
Η παύση του αμερικανοτουρκικού προγράμματος «θα καταστήσει την επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον του ΡΚΚ πιο δύσκολη και πιο ακριβή», είπε ένας εκ των αξιωματούχων σύμφωνα με το Reuters.
Οι συντάκτες της είδησης αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο περιορίστηκε στο να σχολιάσει ότι οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση από το 1997 και πως έχουν προσφέρει στήριξη στην Τουρκία για δεκαετίες, ενώ πρόσθεσε ότι πολιτική τους είναι να μην αναφέρουν λεπτομέρειες για επιχειρησιακά θέματα. Για το ίδιο θέμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν σχολιάζουν θέματα Πληροφοριών (intelligence).
Το πρακτορείο αναφέρει  ότι το τουρκικό ΥΠΑΜ αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά ένας τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής πληροφοριών έχει διακοπεί.

 

 

 

 

 


 

Share this post