Επιστολή Κυπρίων Η.Β. στον Βρετανό ΥΠΕΞ

Επιστολή Κυπρίων Η.Β. στον Βρετανό ΥΠΕΞ

Ζητούν τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα κατεχόμενα και στην κυπριακή ΑΟΖ

Τη βοήθεια και υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης ώστε να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην υπό κατοχή Κύπρο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, ζητούν με επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ 15 μέλη της κυπριακής παροικίας.

Εφιστώντας την προσοχή του κ. Ράαμπ στα νεότερα τουρκικά σχέδια για παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι υπογράφοντες σημειώνουν: «Η Τουρκία προκλητικά αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα εκείνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τερματίσει αυτή την παράνομη δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου και τώρα επιχειρεί να διεξαγάγει νέα παράνομη γεώτρηση στη νότια υφαλοκρηπίδα της ΑΟΖ της Κύπρου».

Οι Κύπριοι της Βρετανίας, που συνέταξαν την επιστολή προσθέτουν ότι «η Τουρκία μετατρέπεται σε έναν τύραννο στην Ανατολική Μεσόγειο» με υπόβαθρο τους νέους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή, της επιρρίπτουν «κυνισμό και υποκρισία» και τονίζουν ότι η δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι «παράνομη, άκυρη και κενή» με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Ενόψει της σχεδιαζόμενης «δεύτερης εισβολής» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζει η επιστολή, οι υπογράφοντες προτρέπουν τη βρετανική κυβέρνηση να αυξήσει τις προσπάθειές της και την επιρροή της επί της Άγκυρας για να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για μια λειτουργική και ειρηνική λύση στο Κυπριακό, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και ξένα στρατεύματα.

O υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ
(Φωτογραφία Δώρου Παρτασίδη)

«Οι ανάγκες του 21ου αιώνα δεν είναι ίδιες με τις ανάγκες του 1959. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να είναι οι θεματοφύλακες της νέας Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτές τις απαιτήσεις για τη μητέρα πατρίδας μας την Κύπρο ευχόμαστε η χώρα μας να έχει ένα πολύ επιτυχές μέλλον με το νέο μας ξεκίνημα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η επιστολή των 15 Βρετανοκύπριων.

Η επιστολή κοινοποιείται σε 23 βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων του Συντηρητικού Κόμματος.

Οι υπογράφοντες είναι οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Ελίσα Ξενοφώντος-Έλληνα, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου, Ηλίας Δινένης και Παντελής Δημοσθένους.

Share this post