Έλληνες υπουργοί στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Έλληνες υπουργοί στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο για τα εκκλησιαστικά θέματα του Ελληνισμού της διασποράς καθώς και τα θέματα των Εκκλησιών. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ο κ. Διαματάρης μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είχα τη μεγάλη χαρά να επισκεφθώ τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ελλάδας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως ίσως γνωρίζετε, μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων που έχω συμπεριλαμβάνονται και Εκκλησίες εκτός Ελλάδος. Άρα, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Σεβασμιώτατο και σοβαρά προβλήματα που ο ίδιος κληρονόμησε και να του εκφράσω την αμέριστη, την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Πατρίδος στο πρόσωπό του και στην Εκκλησία. Όπως έχω πει επανειλημμένως, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δεν θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη επιλογή για την Αρχιεπισκοπή μας εδώ στην Αμερική από τον Σεβασμιώτατο. Τον ευχαριστώ για τη συζήτηση, την αγάπη, τη συνεργασία και αποβλέπω σε πολλές ακόμα συναντήσεις και επισκέψεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος στη δική του δήλωση στους δημοσιογράφους ανέφερε τα εξής:
«Με τον κ. Διαματάρη μας συνδέει μια πολύ παλαιά φιλία. Είναι ευτυχής η συγκυρία, το γεγονός, ότι η πρώτη του επίσκεψη στο γραφείο μου από τότε που εξελέγην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, είναι με την καινούργια του ιδιότητα, του Εξοχωτάτου Υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα και τις Εκκλησίες της διασποράς. Καταλαβαίνετε ότι η χαρά μου είναι ιδιαίτερα αυξημένη όχι μόνο γιατί υποδέχθηκα στο γραφείο μου έναν παλαιό γνώριμο φίλο, αλλά το πρόσωπο αυτό συνδυάστηκε και ταυτίστηκε με τον αρμόδιο Υφυπουργό για τα θέματα της διασποράς αλλά και των Εκκλησιών. Πράγματι, με τον κύριο Διαματάρη είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, αφού οι ιδέες μας, τα οράματά μας, τα σχέδιά μας για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία ταυτίζονται πλήρως, όχι μόνο με τις απόψεις του ιδίου προσωπικά, αλλά και με τις απόψεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Είμαι ευτυχής ότι ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης την διακυβέρνηση της χώρας, διότι πραγματικά στο πρόσωπό του προσβλέπει, όλος ο Ελληνισμός της διασποράς αλλά και η Εκκλησία, σε αγαστή συνεργασία.

»Είμαι συγκινημένος επίσης διότι ο κ. Διαματάρης έρχεται από την Κωνσταντινούπολη. Διότι η Κωνσταντινούπολη εκτός του ότι είναι η πατρίδα μου η αγαπημένη, είναι και ο τόπος που διακονεί και υπηρετεί ο πνευματικός μου πατέρας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ο οποίος θυσιάζεται μαζί με όλους τους Ιεράρχες εκεί για να κρατήσουν τους πυλώνες της παράδοσής μας της Ορθόδοξης, σε μια χώρα η οποία είναι δύσκολη. Αλλά με την φαντασία, την ευελιξία και τη δημιουργικότητα του Πατριάρχη μας και όλης της Ιεραρχίας της Κωνσταντινούπολης, το Πατριαρχείο μας όχι απλά επιβιώνει, αλλά εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό και επιτυχή ρόλο στο παγκόσμιο forum και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Όχι μόνο στις σχέσεις μεταξύ των άλλων ορθοδόξων εκκλησιών, αλλά έχει η Μητέρα μας Εκκλησία την εκτίμηση και τον σεβασμό και άλλων εκκλησιών μη ορθοδόξων, αλλά και άλλων θρησκειών, του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού συμπεριλαμβανομένων.
Καλώς ήλθατε και πάλι κ. Υφυπουργέ και προσβλέπουμε στην περαιτέρω συνεργασία. Αυτή θα είναι μία αρχή: έτσι υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλον. Αυτή η συνάντηση είναι εθιμοτυπική. Στο εξής οι επόμενες συναντήσεις θα είναι συναντήσεις εργασίας γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε.
Καλώς ήλθατε και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».

Σημειωτέον, ότι ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε και με τους  Υπουργούς της Ελλάδος, Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη. Με την κ. Υπουργό συζητήθηκαν κυρίως οι προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών εν όψει της επικειμένης επετείου των 200 ετών της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Share this post