Εγκαίνια πνευματικού κέντρου στο Γέρι

Εγκαίνια πνευματικού κέντρου στο Γέρι

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε στις 12/1/2020  τα εγκαίνια του  πνευματικού κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπη στον προσφυγικό συνοικισμό Γερίου. Σε σύντομη ομιλία ο κ. Χρυσόστομος συγχάρηκε όλους όσοι συνέβαλαν για την αποπεράτωση του έργου. 

Ιδιαίτερα ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει αγάπη και ότι η εκκλησία πρέπει να διαθέτει το κέντρο για την εκδήλωση οργανώσεων όλων των φορέων του Γερίου. Στα εγκαίνια και στην Θ. Λειτουργία,  που προηγήθηκε, παρέστησαν ο δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου,  και άλλες τοπικές αρχές.

 

Εξάλλου, σύμφωνα με δελτίο τύπου του αρχιμ. Τριφύλλιου Ονησιφόρου,  κατά τη διάρκεια τού Κοινωνικού ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναπτύσσοντας το κεφαλαιώδες για όλους μας θέμα τής μετανοίας, που παρουσιάζεται ως η πρώτη επίσημη ρήση τής διδασκαλίας τού Κυρίου. Μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος είπε:
«Ως απαρχή των πνευματικών αγώνων ο ίδιος ο Χριστός μάς ορίζει τη μετάνοια. Χρειάζεται ο άνθρωπος να μετανοήσει, να προσέλθει ταπεινός ικέτης του θείου ελέους και της χάριτος και να ζητήσει την άφεση και τη συγγνώμη, για όσα διέπραξε έναντι του αγίου θελήματος του Θεού. Χρειάζεται να ταπεινωθεί και να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Για να επιτευχθεί η συγχώρηση του αμαρτωλού ανθρώπου -και ποιος, αγαπητοί μου, ο αναμάρτητος;- τίθεται μία βασική προϋπόθεση, να αποδεχόμαστε τους άλλους με όσα ελαττώματα κι αν έχουν.
Και τούτο, γιατί ο Θεός είναι η πηγή της αγάπης, αφού τόσο πολύ αγάπησε τον κόσμο «ώστε τόν μονογενή αυτού υιόν έδωκεν.. Εκείνοι οι οποίοι κινούνται και ενεργούν από το μίσος, δεν είναι δυνατό να ανήκουν στην παράταξη του Χριστού, αλλ’ ανήκουν στην απέναντι στρατιά τού διαβόλου. Το να εμφωλεύει το μίσος και η εκδίκηση μέσα μας, το να μη συγχωρούμε αυτούς που μας αδικούν, το να επιζητούμε την καταδίκη τους, το να επιδιώκουμε τον αφανισμό τους, είναι δείγματα τής απουσίας τού Θεού από μέσα μας. Έτσι, η ψυχή μας είναι συνεχώς ανάστατη και ανήσυχη. Η σκέψη μας διαρκώς στρέφεται προς τον τρόπο της εκδίκησης. Χαιρεκακούμε, όταν τύχει να ακούσουμε το κακό του συνανθρώπου μας. Η γαλήνη φυγαδεύεται και η ταραχή μάς κατατυρρανεί και την ημέρα και τη νύκτα.
Αντίθετα, όταν συγχωρήσουμε τον συνάνθρωπό μας, όταν ευεργετήσουμε, εάν είναι δυνατό, εκείνον που μας αδίκησε, όταν ανοίξουμε την καρδιά μας και στον εχθρό μας ακόμη, τότε αυτό είναι ηρωϊσμός, είναι νίκη, και μας φέρει πράγματι την ευτυχία και τη χαρά της ζωής…
Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας και να αφήσουμε τον Θεό ελεύθερα να ενεργήσει μέσα μας. Μόνον Εκείνος μπορεί να μάς χαρίσει την πληρότητα, την αληθινή χαρά, το αληθινό φως τής γνώσεως και να μας απαλλάξει από όλα τα πάθη που προαναφέραμε. Κι ο άνθρωπος που έχει μέσα του τον Χριστό, αισθάνεται πάντοτε χαρούμενος, πεπληρωμένος, γαλήνιος, πλούσιος μέσα στη φαινομενική φτώχεια του».

 

Share this post