Αρνητικός στον κορονοϊό ο ασθενής από την Κίνα

Αρνητικός στον κορονοϊό ο ασθενής από την Κίνα

Αρνητικό το αποτέλεσμα στα τέσσερα δείγματα του υπό διερεύνηση ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού στην Κύπρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Σε ανακοίνωση το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι κατόπιν ενημέρωσης, που έλαβε σήμερα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το αποτέλεσμα στα τέσσερα δείγματα του υπό διερεύνηση ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού ήταν αρνητικά. Ως εκ τούτου, ο ασθενής που παρουσιάζει από χθες άριστη κλινική κατάσταση, απολύθηκε , σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα. Παράλληλα, σημειώνει, αίρονται οι περιορισμοί σε συγγενικό του άτομο. Για οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με τον ιό, το Υπουργείο Υγείας θα προβαίνει στις επίσημες ανακοινώσεις.

Το Υπουργείο Υγείας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ για την άμεση ανταπόκριση και τη διενέργεια των εξειδικευμένων εξετάσεων.

Σε ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορωνοϊού θα προβούν σήμερα  τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία (ΔΤΕΥ), όπως δήλωσε ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού, προσθέτοντας ότι η συνεργασία είναι χρήσιμη και έχει αποδώσει κατά το παρελθόν.

Στη συνεδρία, θα συμμετάσχουν  ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, για να ενημερωθούν για το θέμα που απασχολεί όλους τους Κύπριους, ανέφερε ο κ. Φυλακτού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ε/κ Επικεφαλής είπε ότι η Τεχνική Επιτροπή Υγείας είναι δραστηριοποιημένη εδώ και χρόνια και χειρίζεται παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτή του κορωνοϊού. Στόχος είναι να γίνεται αλληλοενημέρωση, έτσι ώστε να μπορεί να επωφεληθεί όλο το νησί για να μην υπάρχουν προβλήματα, πρόσθεσε.

Στην περίπτωση αυτή, συνέχισε, υπάρχει ήδη άμεση γραμμή επικοινωνίας και γίνεται προφορική ενημέρωση των μελών της Τεχνικής Επιτροπής.

Ο κ. Φυλακτού είπε ότι η συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής, τη Δευτέρα, ήταν προγραμματισμένη και έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τεχνοκράτες και ειδικοί στην αντιμετώπιση ιώσεων και επιδημιών, ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται. Ακολούθως, είπε, η Τεχνική Επιτροπή ενημερώθηκε ότι στη συνεδρίαση θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης, καθώς θέλουν να ενημερωθούν.

«Είναι καθαρά ανταλλαγή πληροφοριών. Γνωρίζοντας τί συμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα κατεχόμενα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να προγραμματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία τις κινήσεις της, επιπρόσθετα σε όσα γίνονται στις ελεύθερες περιοχές», ενώ αντίστοιχα μπορούν και οι Τ/κ να γνωρίζουν τί γίνεται στις ελεύθερες περιοχές, είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αρμόδιο για να λαμβάνει σχετικές αποφάσεις είναι το Υπουργείο Υγείας, ενώ η Τεχνική Επιτροπή λειτουργεί ως γέφυρα, φέροντας κοντά τους ειδικούς.

Ο κ. Φυλακτού υπενθύμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των μελών της Τεχνικής Επιτροπής έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα τον ιό του Δυτικού Νείλου το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και παλαιότερα με την επιδημία του Έμπολα και του MERS.

Η συνεργασία μας «δεν είναι κάτι καινούριο και θεωρώ ότι δουλεύει πάρα πολύ καλά και φυσικά βοηθά και στη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων» κατέληξε.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Τεχνική Επιτροπή Υγείας θα συνέλθει τη Δευτέρα στις 18.00, στο Λήδρα Πάλας, ενώ στις 19.00 θα υπάρξει από κοινού συνάντηση των δύο ηγετών με την Τεχνική Επιτροπή, ώστε να ενημερωθούν για τους βέλτιστους τρόπους συνεργασίας και τα αναγκαία μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, με στόχο να παρασχεθεί η μέγιστη δυνατή προστασία στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε τον Κροάτη ομόλογό του, Vili Beros, για τη διερεύνηση ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συνάντηση των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, εφόσον κριθεί αναγκαία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ιωάννου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Beros, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν και συντόνισαν τις ενέργειές τους σε σχέση με το θέμα του κορωνοϊού.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε στο πλαίσιο σειράς επαφών που πραγματοποιεί ο Κροάτης Υπουργός με όλους τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Κροατία ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Ιωάννου ανέλυσε στον κ. Beros το πλάνο δράσης και τα πρωτόκολλα που ετοίμασε η Κύπρος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παράλληλα, ο Κύπριος Υπουργός ενημέρωσε τον Κροάτη ομόλογό του για την ενεργοποίηση του πλάνου αυτού για τη διερεύνηση ύποπτου περιστατικού που εντοπίστηκε στην Κύπρο χθες. Ο κ. Beros ανέφερε ότι οι ενέργειες που εφάρμοσε η Κύπρος είναι οι ενδεδειγμένες σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες οδηγίες από τους αρμόδιους Οργανισμούς.

Ο Κύπριος Υπουργός μετέφερε επίσης ότι την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συνάντηση των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαία η πραγματοποίησή της από την Κροατική Προεδρία ή τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Τέλος, αναφέρεται ότι οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να  εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με τους Υπουργούς Υγείας των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ, μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας επικοινωνίας, με κύριο στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών από τα κράτη μέλη για τον χειρισμό της επιδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Share this post