Αρχιεπίσκοπος Χρυσόσομος : Η Ανάσταση στην απόδοση του Πάσχα

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόσομος : Η Ανάσταση στην απόδοση του Πάσχα

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ είναι της άποψης η Ανάσταση φέτος , λόγω των περιορστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, να εορταστεί κατά την  απόδοση της εορτής του Πάσχα, στις 26 προς 27 Μαΐου, όπως  θα γίνει και στην Ελλάδα. Όλες τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας οι Ακολουθίες , όπως και αυτή της Ανάστασης και η Θεία Λειτουργία τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. 

Ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε στην Cyprus Times ότι σήμερα ενώπιον της Διυπουργικής Επιτροπής,  που συνήλθε το πρωί υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συζητήθηκε  και το ενδεχόμενο να τεθεί υπό τη μορφή εισήγησης προς την Εκκλησία ο εορτασμός του Πάσχα να γίνει σε νέα ημερομηνία, στα τέλη Μαΐου. 

Η Cyprus Times επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος εμφανίζεται θετικός μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Συμφωνώ. Μπορούμε να επαναλάβουμε για όλο τον κόσμο τη νυκτερινή ακολουθία τού «Καλού Λόγου» του Μεγάλου Σαββάτου και της ακολουθίας της Αγίας Κυριακής του Πάσχα απαράλλακτα κατά την Απόδοση.“Είναι μια παρηγοριά», λέει ο Αρχιεπίσκοπος.

 

Μιλώντας ευρύτερα για τις δύσκολες μέρες που διέρχεται ο τόπος και θέλοντας να δώσει θάρρος στον λαό ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Θα φύγει ο ιός. Θα ξαναπάμε στις εκκλησιές μας, είτε αρέσει σε μερικούς είτε δεν αρέσει και θα κοινωνήσουμε ξανά. Η ασθένεια θα φύγει, όμως αυτό που διαβλέπω είναι ότι ο τόπος μας θα δεχθεί και πάλι ισχυρό πλήγμα, μεγαλύτερο από αυτό του 2013. Πρέπει να μείνουμε περιορισμένοι, πρέπει να προστατέψουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους αδελφούς μας και τον τόπο μας»,  είπε.

 

 


«Το γεγονός ότι στερούμαστε τις ακολουθίες και τη Θεία Κοινωνία μας λυπεί πολύ, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. Όμως, αυτοί που έχουν αληθινή πίστη μπορούν να προσεύχονται όπου κι αν είναι. Είτε στο σπίτι, όπως είμαστε εμείς τώρα περιορισμένοι, είτε στις σπηλιές, στα όρη και στις ερήμους όπως οι όσιοί μας, που όντας ερημοπολίτες έγιναν ουρανοπολίτες και απολάμβαναν και γεύονταν της χαράς του Παραδείσου, χωρίς να βρίσκονται μέσα στο ναό. Είχαν όμως πίστη αληθινή. Πάντως, ότι και να αποφασισθεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι εμείς θα λειτουργήσουμε στις εκκλησίες μας κανονικά, είτε με την παρουσία των πιστών είτε όχι» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος αποφάσισε ότι οι Ακολουθίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και ότι το βράδυ της απόδοσης της εορτής του Πάσχα (παραμονή της εορτής της Αναλήψεως) , στις 26 προς 27 Μαΐου, θα τελεσθεί στους ναούς της χώρας, “εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν¨,  η πανηγυρική αναστάσιμη παννυχίδα, που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Δηλαδή , την  τελευταία  ημέρα που ψάλλεται το “Χριστός Ανέστη”, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

Share this post