Από το Ριάντ στις Βρυξέλλες ο Ν. Χριστοδουλίδης

Από το Ριάντ στις Βρυξέλλες ο Ν. Χριστοδουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης,  θα συμμετάσχει αύριο, Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου αναμένεται να παρασχεθεί ενημέρωση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας , Josep Borrell, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων, ανάμεσα σε άλλα, της κατάστασης στη Λιβύη, υπό το φως και της Διάσκεψης του Βερολίνου.   Στο πλαίσιο της συζήτησης που θα ακολουθήσει, ο Υπουργός Εξωτερικών , σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τις νέες προκλητικές δραστηριότητες που έχει εξαγγείλει η Τουρκία εντός του νοτίου μέρους της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν στη συνέχεια απόψεις για την κατάσταση στο Σαχέλ, με έμφαση στην Στρατηγική της Ένωσης στην περιοχή, εν όψει και της επικείμενης Διάσκεψης για την περιοχή, ενώ θα συζητήσουν επίσης τρόπους ενίσχυσης της κλιματικής διπλωματίας της ΕΕ και ενδυνάμωσης δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής σε τρίτες χώρες, υιοθετώντας σχετικά Συμπεράσματα. Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε συνέχεια του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου.

O  Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα στο Ριάντ, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη, με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud.
Οι δύο Υπουργοί ανασκόπησαν στο πλαίσιο κατ’ ιδίαν συνάντησης και διευρυμένων διαβουλεύσεων που είχαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας, διαπιστώνοντας, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, ” με ικανοποίηση την σταθερή πορεία ανάπτυξής, στην οποία αυτές βρίσκονται τα τελευταία χρόνια, και συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι το εμπόριο και η οικονομία, η άμυνα, η ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος”.

Σε σχέση με το τελευταίο, χαιρέτισαν, ως ιδιαίτερα σημαντική, την εξαγγελθείσα πρόθεση για έναρξη προσεχώς απευθείας πτήσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κύπρου.
Κατά τη συνάντηση ανταλλάχθηκαν,επίσης, απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για τις σχέσεις ΕΕ – Σαουδικής Αραβίας, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, με έμφαση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη, υπό το φως της περαιτέρω αποσταθεροποίησης που έχει προκαλέσει η πρόσφατη υπογραφή των δύο παράνομων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αλλά και της Διάσκεψης  στο Βερολίνο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Σαουδάραβα ομόλογό του για τις κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό.
Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε γίνει δεκτός από τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud, προς τον οποίο διαβίβασε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για να επισκεφθεί την Κύπρο, ενώ στο πλαίσιο της συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις για τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Share this post