Άναρχες αναπτύξεις στην Έγκωμη

Άναρχες αναπτύξεις στην Έγκωμη

Προωθείται η ανέγερση δύο δεκαεπταόροφων πύργων

Σήμα κινδύνου για την Έγκωμη εκπέμπουν κάτοικοι του Δήμου, όπου πραγματοποιήθηκε πανδημοτική συγκέντρωση για να αποτραπεί η ανέγερση δύο δεκαεπταόροφων πύργων στην περιοχή,  πράγμα που ” δεν γίνεται στην βάση οικιστικής προσέγγισης σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας ή με νέο Τοπικό Σχέδιο όσο αφορά τη βιομηχανική περιοχή ή στην βάση Κυκλοφοριακών Μελετών, αλλά αντίθετα πρόκειται για άναρχες αναπτύξεις προς όφελος των ολίγων και προς ζημία των πολλών”.

Ομάδα Πρωτοβουλίας σε επιστολής αναφέρει:

“Προς
Δήμαρχο και Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Έγκωμης

Αξιότιμε κε Δήμαρχε και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Έχουμε πληροφορηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τον σχεδιασμό αναπτύξεων στον Δήμο Έγκωμης που περιλαμβάνει την ανέγερση ογκωδών και πολύ ψηλών κτιρίων (17 ορόφων, 16 ορόφων, 13 ορόφων κλπ) που θα εισαγάγουν ένα νέο στοιχείο στον Δήμο μας, ξένο προς την φυσιογνωμία και χαρακτήρα της περιοχής, αφού ο προορισμός της ως οικιστική δεν περιλαμβάνει τέτοιου ύψους κτήρια. Ποτέ οι Δημότες της Έγκωμης δεν κλήθηκαν για να πληροφορηθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τέτοιες αναπτύξεις.

Αντιλαμβάνεστε, βεβαίως, ότι ως Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο, έχετε υποχρέωση να διασφαλίζετε και να προστατεύετε τον οικιστικό χαρακτήρα της Έγκωμης ως κόρην οφθαλμού. Έχετε επίσης την υποχρέωση να πληροφορείτε τους Δημότες και να ακούτε τους προβληματισμούς και την αγωνία τους που αφορούν την καθημερινή τους ζωή.

Είναι φανερό ότι με τις σκοπούμενες αναπτύξεις ο χαρακτήρας της Έγκωμης αλλοιώνεται και η ομαλότητα της καθημερινής ζωής των δημοτών προσβάλλεται και χάνεται. Είναι αδιανόητο ο Δήμος να αποφεύγει να τοποθετείται ή να συγκατατίθεται στην υλοποίηση τέτοιων αναπτύξεων χωρίς να έχει προηγουμένως πληροφορήσει γι’ αυτές με ειλικρίνεια και επαρκώς τους δημότες και χωρίς να έχει προνοήσει ώστε να ακουστούν οι απόψεις των Δημοτών για τις εν λόγω αναπτύξεις τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψιν στον καθορισμό της πολιτικής του. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να είναι άλλη από την κατοχύρωση, διατήρηση και διασφάλιση του παρόντος οικιστικού χαρακτήρα της Έγκωμης, ως περιοχής χαμηλών κτιρίων. Οποιαδήποτε ανάπτυξη επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή στον Δήμο μας και την φυσιογνωμία του, θα έπρεπε να θεωρείται από το Δημοτικό Συμβούλιο ως ανεπιθύμητη, αντιδημοκρατικά επιβαλλόμενη και συνεπώς απορριπτέα.

Από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται ή περιέρχονται άλλως πως σε γνώση μας, είναι φανερό ότι ο σχεδιασμός διαφόρων αναπτύξεων (διαμερισμάτων/γραφείων, φοιτητικών εστιών, ξενοδοχειακής μονάδας 144 δωματίων κλπ), δεν γίνεται στην βάση οικιστικής προσέγγισης σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας ή με νέο Τοπικό Σχέδιο όσο αφορά τη βιομηχανική περιοχή ή στην βάση Κυκλοφοριακών Μελετών, αλλά αντίθετα πρόκειται για άναρχες αναπτύξεις προς όφελος των ολίγων και προς ζημία των πολλών.

Είναι αδιανόητο να επιτραπεί ανάπτυξη δύο δεκαεπταόροφων πύργων στην Έγκωμη, μέσα σε μία ήσυχη, πράσινη και όμορφη γειτονιά με οικιστικές μονάδες που δεν υπερβαίνουν τους δύο ορόφους.

Τέτοια ανάπτυξη θα σημάνει την αρχή του τέλους της Έγκωμης ως οικιστικής περιοχής αφού θα πρέπει να αναμένεται ότι και άλλοι οικονομικοί παράγοντες θα επιδιώξουν και θα εξασφαλίσουν άδειες για νέους πύργους μέσα στις γειτονιές μας.

Το ισχύον τοπικό σχέδιο της πρωτεύουσας τοποθετεί τους πύργους στο κέντρο της Λευκωσίας. Η Έγκωμη δεν είναι το κέντρο της πρωτεύουσας, η Έγκωμη βρίσκεται στην περιφέρεια.

Γι’ αυτό, εμείς που υπογράφουμε την παρούσα όπου και αν κατοικούμε στην Έγκωμη, δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε πύργους στο Δήμο μας, δεν θέλουμε αυτή την καταστροφική αλλαγή, δεν θα την δεχτούμε και δεν θα την ανεχθούμε. Σεβαστείτε την βούληση των δημοτών ως είναι η υποχρέωση και η αποστολή σας.

Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας κατά των πύργων στην Έγκωμη.

Κοινοποίηση: – Υπουργό Εσωτερικών
– Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως
– Γενικό Ελεγκτή
– Επίτροπο Διοικήσεως

*Πληροφορούνται οι Δημότες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών της παρούσας επιστολής. Το σύνολο των υπογραφών θα σταλεί στον Δήμο Έγκωμης, στον Υπουργό Εσωτερικών και όπου αλλού πρέπει”.

 

Share this post