Ανακοίνωση UNHCR για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Πουρνάρα

Ανακοίνωση UNHCR για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Πουρνάρα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στο πλαίσιο του εποπτικού και συμβουλευτικού της ρόλου, αναφέρει και παραπέμπει όλα τα περιστατικά προστασίας και ισχυρισμών που έρχονται στην αντίληψή της, στις αρμόδιες αρχές για την λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας.

Ανακοίνωση της UNHCR αναφέρει:

“Σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς και πρωτόκολλα της Ύπατης Αρμοστείας για την προστασία πιθανών θυμάτων, απαιτείται πάντα η συγκατάθεση του εν λόγω ατόμου – ή στην περίπτωση των παιδιών, των γονέων ή των κηδεμόνων του ς – για την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών στους αρμόδιους φορείς. Στην περίπτωση των παιδιών στην Πουρνάρα που προέβησαν στις καταγγελίες, η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε τη συγκατάθεση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας ως νόμιμου κηδεμόνα τους. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι η ταυτότητα των παιδιών έχει αποκαλυφθεί στην Αστυνομία, επιτρέποντας έτσι στην Ύπατη Αρμοστεία να συζητήσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς με την Αστυνομία.

Μετά την επίσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας στο Κέντρο Πουρνάρα στις 17 Ιουνίου, η Υπηρεσία Ασύλου διαβεβαίωσε την ‘Υπατη Αρμοστεία ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα διενεργούσαν άμεση αξιολόγηση της κατάστασης όλων των ασυνόδευτων παιδιών στο κέντρο. Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αξιολόγησαν την κατάσταση των παιδιών την επόμενη μέρα και ανέλαβαν την διερεύνηση των ισχυρισμών που είχε αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία στην Υπηρεσία Ασύλου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης. Συγκεκριμένα, δύο από τα παιδιά έχουν ήδη μετακινηθεί από το κέντρο σε καταλληλότερες εγκαταστάσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει τη σημασία της διεξαγωγής έγκαιρων διαδικασιών προσδιορισμού ηλικίας καθώς και αξιολόγησης της ευαλωτότητας για να διασφαλιστεί το καλύτερο συμφέρον των ασυνόδευτων παιδιών που ζητούν προστασία από πολέμους και διώξεις”.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, στον  άνθρωπο που κατήγγειλε την παρενόχληση ανηλίκων στο κέντρο Πουρνάρα φαίνεται να επικεντρώνονται οι έρευνες, αντί σε αυτούς που τους παρενόχλησαν και στους λειτουργούς που είχαν την ευθύνη να γνωρίσουν τι συμβαίνει στο κέντρο. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ανέφερε πως «πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και δεν νοείται να γίνονται αυτές οι καταγγελίες», αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε στον λειτουργό της Υπάτης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, υποδεικνύοντας πως γνώριζε εδώ και τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για το θέμα. «Όσοι προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ποινικό αδίκημα να γνωρίζεις για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και να μην προβαίνεις άμεσα σε καταγγελία», ανέφερε ο κ. Νουρής. Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης, που πραγματοποίησε στο κέντρο από κοινού με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές» και απηύθυνε «έκκληση στον υπουργό Εσωτερικών και στην κυβέρνηση να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και να επιταχύνει τις διαδικασίες έτσι ώστε η χώρα Κύπρος να μπορεί να ανταποκρίνεται σε λογικό χρόνο στα αιτήματα αυτών των ανθρώπων που χρειάζονται τη στήριξη της πολιτείας». «Εκείνο που πάντοτε λέγαμε είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις υποδομές, αλλά και στη σίτιση με σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες. «Η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο Πουρνάρα συνιστά προσβολή για την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν άνθρωποι να ζουν σε αυτές τις συνθήκες. Σε σχέση με την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στο κέντρο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως υπάρχουν συνθήκες που μας προσβάλλουν ως λαό.
 

Share this post