Ακόμη ένας θάνατος από τον κορονοϊό στην Κύπρο

Ακόμη ένας θάνατος από τον κορονοϊό στην Κύπρο

Εννέα νέα κρούσματα σε 2,698 δειγματοληψίες

Άλλα 9 κρούσματα σε 2,698 εργαστηριακές εξετάσεις ανακοινώθηκαν σήμερα  (24/04) ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα 804 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), ενώ οι νεκροί με τελική αιτία την νόσο έφτασαν τους 14 (δέκα άντρες και τέσσερις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη) μετά το θάνατο άντρα ηλικίας 69 ετών.

Επιτυχημένη χαρακτηρίζει την στρατηγική της Κύπρου στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού το  Associated Press. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το άρθρο, ” η Κύπρος κατάφερε να διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού έχοντας ένα πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων κατά αναλογία πληθυσμού, αφού η Κυβέρνηση ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των ειδικών και προχώρησε άμεσα με την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων”.
Αναφορά γίνεται επίσης στις δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη , ο οποίος επισήμανε ότι η καμπύλη των μολύνσεων ισοπεδώνεται μόλις 7 εβδομάδες από τον εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος με την κυβέρνηση να συζητά σχέδια για την άρση κάποιων μέτρων. Η Κύπρος με πληθυσμό 880 χιλιάδων έχει αναφέρει 13 θανάτους από τον ιό, περίπου 1,5 σε 100 χιλιάδες, και 790 κρούσματα, προσθέτει το άρθρο. Διευκρινίζει επίσης ότι σε αυτά τα νούμερα δεν συμπεριλαμβάνονται τα κρούσματα των κατεχομένων.

                                                              AP Photo/Petros Karadjias
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι, η επιστημονική ομάδα συμβούλευε την Κυβέρνηση λεπτό προς λεπτό διαδραματίζοντας καθοριστικό ρολό στον τρόπο λήψης αποφάσεων. «Με άλλα λόγια ακούσαμε τους εδικούς από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε.  
Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του δρ. Λεόντιου Κωστρίκκη,  ο οποίος είπε ότι οι πολιτικοί πραγματικά άκουσαν τους επιστήμονες για αυτό υπήρξε και σωστή στρατηγική. Ο κύριος Κωστρίκκης είπε, «Ο κόσμος φοβήθηκε και ένιωσε πολύ πιο άνετα που την κατάσταση την χειρίστηκαν επιστήμονες και όχι πολιτικοί ». Σχετικά με την πορεία της επιδημίας τόνισε ότι θα χρειαστούν ακόμα περίπου 10 μέρες ώστε να μην υπάρχουν νέα κρούσματα και να αρχίσει σταδιακά η άρση των μέτρων

*Δεν εντοπίστηκαν νέα περιστατικά κορονοϊού στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον «υπουργό υγείας», Αλί Πίλι. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών  ανέρχεται στα 108.
Όπως ανέφερε, εξετάστηκαν εργαζόμενοι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το  Τρίκωμο, καθώς και άτομα που μετέβησαν στα νοσοκομεία αναφοράς με συμπτώματα. Επίσης εξετάστηκαν για κορονοϊό άτομα που είχαν έρθει από το εξωτερικό και ήταν σε καραντίνα, άτομα που εργάζονται στο  αεροδρόμιο, καθώς και σε πρατήρια και εργαζόμενους σε πλοία. που έφθασαν στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου.

Share this post