«Akıncı» ( «Επιδρομέας»): Το νέο επιθετικό drone της Τουρκίας

«Akıncı» ( «Επιδρομέας»): Το νέο επιθετικό drone της Τουρκίας

*Μέρος του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ισχυρίζεται η Άγκυρα.

Το νέο τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας με την ονομασία “Akıncı” παρουσιάστηκε στο μεγάλο τεχνολογικό φεστιβάλ (Teknofest), που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.
Το νέο, επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με την ονομασία “Akıncı” (Ακιντζί), που σημαίνει “Επιδρομέας”, έλαβε το όνομά του προς τιμήν της επίλεκτης μονάδας καταδρομών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας “Ακιντζιλάρ”, οι οποίοι κατά την περίοδο πολέμου έφθαναν μερικές ημέρες πριν από τον στρατό στην περιοχή ενδιαφέροντος.Εκεί αναγνώριζαν πρώτοι τις εχθρικές δυνάμεις και προετοίμαζαν τους χάρτες, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα ο οθωμανικός στρατός. Θεωρούνται μέχρι σήμερα ήρωες, που διασφάλιζαν την ασφάλεια των συνόρων, ενώ συνέβαλλαν αποτελεσματικά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο δυτικό κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση, παρόμοιο drone μόνο τέσσερις χώρες στον κόσμο μπορούν να παράγουν: ΗΠΑ, Ισραήλ, Τουρκία και Κίνα.

Το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τόσο ανιχνεύσεις όσο και εξολόθρευση στόχου.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το επιθετικό drone μπορεί να μεταφέρει έναν τόνο πυρομαχικά – όπως και ένα επιθετικό αεροσκάφος F16 – θα μπορεί να πετάει στα 40 χιλιάδες πόδια, να παραμένει στον αέρα για 24 ώρες και να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 1.350 κιλών, όπως δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας, ραντάρ αέρος-αέρος και ραντάρ ανίχνευσης απειλής.
Το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα μπορεί να πραγματοποιεί εναέριους βομβαρδισμούς και να εξοπλίζεται με πυραύλους αέρος-αέρος τουρκικής κατασκευής.

 

Στο μεταξύ η Άγκυρα αντέδρασε στην υπογραφή συμβολαίου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών ΤΟΤΑL και ENI για την παραχώρηση του τεμαχίου 7 με σκοπό την διενέργεια γεωτρήσεων.
Η Τουρκία ισχυρίζεται πως μέρος του τεμαχίου αυτού ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως και μοιραστεί με τη διεθνή κοινότητα, μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση, σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να προχωρήσει σε μη εξουσιοδοτημένες έρευνες για υδρογονάνθρακες και δραστηριότητες εκμετάλλευσης εντός των περιοχών της θαλάσσιας ιδιοκτησίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της», τονίζεται στην ανακοίνωση του ο Άκσοϊ.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σημειώνει ότι η Άγκυρα απευθύνει «αυστηρή προειδοποίηση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης δεν συμβάλλουν στο να διατηρηθεί η ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει δε ότι η «πρόταση των Τουρκοκυπρίων για μια δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού παραμένει στο τραπέζι. Αυτή η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας, ωστόσο, δυστυχώς καταδεικνύει ότι Ελληνοκυπριακή Διοίκηση επιμένει στην παράταση της ανεύθυνης στάσης της που παραβλέπει τα ίσα και άθικτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους μέσα και γύρω από το νησί».
Τέλος, «συμβουλεύει» τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην προβούν σε καμία δραστηριότητα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας «εμπιστευόμενες άκυρες άδειες, που εκδίδονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Share this post