ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εντοπισμός αρχαίου αγγείου

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μεταφέρω αυτούσιο δελτίο τύπου της Αστυνομίας, με τίτλο: «Εντοπισμός αρχαίου αγγείου – 17/10/2017».

«Στις 24 Μαρτίου, 2017, λήφθηκε αίτημα Δικαστικής Συνδρομής από τις Αιγυπτιακές Αρχές, στην οποία ζητείτο η κατάσχεση ενός αρχαίου Αιγυπτιακού αγγείου, το οποίο χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ. στα χρόνια του Φαραώ Ραμσή Β΄ της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου.

Σήμερα το πρωί μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, μέλη του ΤΑΕ Λάρν…ακας εντόπισαν και παρέλαβαν το συγκεκριμένο αγγείο, με σκοπό να παραδοθεί στις Αιγυπτιακές Αρχές».
Για το θέμα το ΡΙΚ στην ιστοσελίδα του γράφει:

«Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια με αρχαίο, σπάνιο αιγυπτιακό αγγείο, ανεκτίμητης αξίας, του 13ου αιώνα π.Χ., που εξήχθη παράνομα από την Αίγυπτο και κατασχέθηκε από άνδρες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ), Λάρνακας που έλαβαν σχετική πληροφορία.

Το αρχαίο πήλινο αγγείο απεικονίζει τον Ραμσή τον Β΄, της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου και το αναζητούσαν οι Αρχές της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την Αστυνομία στις 24 Μαρτίου 2017 οι αρχές της Αιγύπτου εξέδωσαν αίτημα δικαστικής συνδρομής και ζήτησαν από τις Κυπριακές αρχές, τον εντοπισμό και την κατάσχεση ενός αρχαίου ανεκτίμητης αξίας αιγυπτιακού αγγείου, που ανάγεται στον 13ο αιώνα π.Χ. Όπως πληροφόρησαν οι Αιγυπτιακές αρχές, που φέρονται να γνώριζαν ότι ο αρχαιολογικός θησαυρός είχε βγει από τη χώρα παράνομα, το αρχαίο αγγείο ήταν προϊόν παράνομης ανασκαφής από πόλη της Αιγύπτου. Οι Αιγυπτιακές Αρχές είχαν πληροφορίες ότι το αρχαίο αγγείο βρίσκοταν στην κατοχή Ελληνοκύπριου. Οι έρευνες των Κυπριακών Αρχών 28 Μαρτίου και στις 12 Οκτωβρίου 2017, δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα και ο Ελληνοκύπριος αρνιόταν επίμονα ότι κατείχε το αρχαίο πολύτιμο εύρημα. Η Αστυνομία είχε ερευνήσει με δικαστικά εντάλματα, το σπίτι και το υποστατικό του οποίου είναι ιδιοκτήτης ο Ελληνοκύπριος. Σήμερα γύρω στις 11 το πρωί στο ΤΑΕ Λάρνακας έφτασε πληροφορία, την οποία η Αστυνομία, αξιολογώντας την, έστειλε μέλη της για έρευνα, η οποία έφερε αποτέλεσμα. Το αρχαίο αγγείο εντοπίστηκε και παραλήφθηκε για να παραδοθεί στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, όπου θα υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις και στην συνέχεια θα δρομολογηθεί η επιστροφή του κλοπιμαίου πολύτιμου αγγείου στην Αίγυπτο».

*Σίγουρα, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας. Ωστόσο , η ανακοίνωση της, συγκρινόμενη και με τα όσα γράφει η ιστοσελίδα του ΡΙΚ, φαίνεται να είναι ελλιπής, διότι:

Α) Δεν δόθηκε στην δημοσιότητα φωτογραφία του αγγείου
Β) Δεν αναφέρεται , που ( ανοικτό χώρο, σπίτι, υποστατικό) βρέθηκε το αγγείο.
Γ) Αν βρέθηκε σε σπίτι ή υποστατικό η απόκρυψη του ονόματος του ιδιοκτήτη δημιουργεί εύλογες υποψίες.

Καλό είναι η Αστυνομία να δώσει πειστικές απαντήσεις. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με εκπρόσωπο της και τον αρμόδιο υπουργό αρμόδιο υπουργό, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Το ένα τηλέφωνο έδειχνε κατειλημμένο και το άλλο καλούσε, αλλά δεν απαντούσε.ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Share this post